Csavarhúzóval büntettek a Fiat-gyárban

A feldühödött munkás szerszámával gyalázta az új autókat

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem volt cigiszünet és kemény a három műszakos munkarend - egy munkás kifakadt a vezetésre a Fiat szerbiai gyárában.

Múlt héten érkezett első példányaival - rögtön 3000 darabbal - az Egyesült Államokba az általunk is mostanság tesztelt, tágas és dízelmotorjával extrán takarékos Fiat 500L, ám nem csak ez hír a modell kapcsán, hanem az is, hogy a Fiat szerbiai gyárában egy munkás 31 autót rongált meg csavarhúzójával. Az üzem vezetőségét és kiemelten az olasz művezetőt illető trágár szavakat karcolt karosszériájukra.
Hirdetés

Mivel az írás mindegyik autón azonosan nézett ki, vélhetően egyetlen dolgozó követte el azokat - egyelőre nem tudni melyik, hiszen a csavarhúzóval írt szöveg aligha egyezik bárki kézírásával. A tettesről eddig leginkább annyit tud, illetve sejt a gyár menedzsmentje, hogy egy idősebb munkás lehetett, ugyanis jellemzően ők viselik nehezebben a három műszakos, cigiszünet nélküli, feszített munkatempót. Pláne, hogy nem is kapnak érte túlzottan komoly pénzt, az üzem átlagbére 400 dollár, azaz alig több mint 90 ezer forint. Az okozott kár természetesen utóbbi többszöröse, a Fiat vizsgálatot indított az elkövető felkutatására.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 02:45
  Permalink

  most egy olyanért reklamáltál amit megtehet a cég, hiszen a borítékban levőről nincs megállapodás …sőt ezt így ide nem is mertem volna leírni…
  Nálunk az adójóváírás eltörlésekor a bérkompenzációt kaptuk meg, vagyis nem kaptuk meg, teljesen hivatalosan.
  Ugyanis a mi fizetésünk tényleg két részből áll, órabér és pótlékok, valamint havi jutalom.A jutalom 3 részből állt : teljesítmény, minőség, egyéni teljesítmény (7+7+6%)..ebből a 6 százalékot beletették az órabérbe mondván ez lesz a kompenzáció..Persze többen is megjegyezték hogy így nem adnak semmit, hiszen szinte mindig megkaptuk a havi jutalmat, de mivel a szakszervezetek ebben megegyeztek nem volt más lehetőségünk kikényszeríteni a bérkompenzációt.
  Fizetésem így lazán 11 ezerrel csökkent, és én nem tudom honnan visszaigényelni…sőt 2 év után sem érte le azt a szintet ami az adójóváíráskor volt a nettó fizum…

 • 2017.10.30. at 02:45
  Permalink

  Dolgozz, minél többet, minél kevesebbért. Úgy látszik, nem csak nálunk ez a sláger. Én, a következőképpen jártam, itthon. 2011-től jár, az úgynevezett, családi adó-kedvezmény. Csakhogy, a mi cégünknél, két részből tevődik össze, a melós fizetése. Egy fele hivatalos és megy a bankszámlára, a másik fele fekete és borítékban kapjuk. Észrevettem, sajnos nem eléggé időben, hogy amennyivel többet kapok a bankszámlámra, a családi kedvezmény miatt, annyival kevesebb kerül a borítékba. Magyarul, az adó-kedvezményt, a cég teszi zsebre. Amikor ezt szóvá tettem, a főnököm, először úgy tett, mintha nem értené, miről beszélek, majd a végén azt mondta, hogy nem őt, érdekli, akkor is így marad. Ezek után, amikor az év elején nyilatkozni kellett arról, hogy mi legyen a családi adó-kedvezménnyel, úgy nyilatkoztam, hogy nem kívánom igénybe venni. Majd, a következő adóbevalláskor megkapom, egy összegben, az egész évit, a főnököm pedig, bekaphatja. De azért, legyek lojális a céghez!

 • 2017.10.30. at 02:45
  Permalink

  En is szurkolok nekik hogy ne talaljak meg.
  Gondolom naluk is elegge rossz a szitu.
  S az allam elmeletileg a melosok mellet van gyakorlatilag a ceg fele van lekotelezve
  Mint nalunk is…

 • 2017.10.30. at 02:45
  Permalink

  En csak Angliaig jutottam de 1X szeretnek atjutni a tuloldalra
  Azok akik voltak Amerikaban elso hetekben majdnem osszomlottak a kulonbsegtol.
  Mikor kint voltak amerikaiakkal osszebaratkoztak es voltak naluk…Paran mar vissza mentek.
  De oda nehez bejutni meg az a hosszu repulo ut….

 • 2017.10.30. at 02:45
  Permalink

  Konkretan nem ertelek.
  Otthon 30perc plussz hivatalos 10-15perc jart fizetve.Itt kint 1db szunet van nekunk.
  Pakikkal nem de Lengyelekkel Szlovakokkal es 1neger parral laktam egyutt mikor
  meg szobat bereltem es nem barakot
  Es a meglepo veluk nyugodtabb volt az elet mint mikor csak magyar hazban laktam.
  Es magyarul en sose felejtek el buszke vagyok az oseimre az orszagom multjara mert sajnos a jelen nem a legszebb
  De en felvallalom hazamat azt hogy Magyar vagyok
  Az angol automban is volt 1kis magyar zaszlo csak kolcson adtam es eltunt,
  az uj beszerzes alatt van

 • 2017.10.30. at 02:45
  Permalink

  Remélem nem találják meg a tettest! Addig feszítik a húrt míg így járnak a modern cégek. A sok vezetőt nem érdekli hogy a kizsákmányoltnak is vannak szükségletei (anyagi,egészségügyi,egyéb) és álmai.Ilyen pénzekből és ilyen idomított munkavégzéssel csak vegetálni lehet, ide jutottunk.”Olyanok vagyunk mint az ázsiaiak”-ki is mondta ezt nemrég?
  Pedig akinek jó a közérzete a munkahelyén az jobban is dolgozik.Az előző melóhelyemen a gyárigazgatónő és a csicskája(a főnököm) imádták a feszültségkeltést, a dolgozók sakkban tartását fegyelmikkel,elbocsátási fenyegetőzésekkel,áskálódásokkal a műszakok között. Rászaladtak velem,mert akkor hagytam őket ott amikor szarban voltak.Képzett szakemberből előtte sem volt náluk sok,azóta az utódom is felmondott,pedig a pénz nem volt rossz.Most én is külföldön(Ném.o.) dolgozok és itt se fenékig tejföl,dec óta még csak elbocsátottak embereket,de a szakembereket nem merik piszkálni.Itt lehet nyugodtan munkát végezni,nem baszogatnak állandóan.

 • 2017.10.30. at 02:45
  Permalink

  A modern kori “rabszolgamunka” hátulütői. Ezzel nem kalkulált a tisztelt managman, miközben tömték a zsebüket. A legviccesebb az, hogy nincs is miből levonni a kárukat, hiszen pont ők tudják a legjobban, hogy mennyit keresett az alulfizetett, kizsákmányolt dolgozójuk. Max visszatartják legutolsó havi bérét, bér az jó, ha 1-2 kocsi rendbetételére elég.

 • 2017.10.30. at 02:45
  Permalink

  [i]“A legjobb 1multi ceg volt Angliaba es Amerikaba vitte oktatasra az embereket 1-1honapra.
  Kint a legjobban meg voltak velunk elegedve de mikor hazajottunk 2.nap mar utan a muszi meg a magyar cegvezeto kiabalt velunk…”[/i]
  Amerika egy más világ. Aki nem érezte a saját bőrén, az el sem tudja képzelni…

 • 2017.10.30. at 02:45
  Permalink

  Otthon is 30 perc volt a napi pihenőd igaz?
  Otthon is pakisztániakkal laktál egy barakkban, igaz?

  Magyarul meg gyorsan elfelejtettél, vagy tán nem is tudtál soha.

 • 2017.10.30. at 02:45
  Permalink

  Nyugi ez otthon szerintem mindenhol igy van de kulfoldon is.
  Otthon nekem papiron jartak volna a juttatasok de vmit mindig talaltak hogy ne keljen fizetniuk.
  Beszoltam a muszinek kestem 5percet es hasonlo vilagrengeto bunok…
  A legjobb 1multi ceg volt Angliaba es Amerikaba vitte oktatasra az embereket 1-1honapra.
  Kint a legjobban meg voltak velunk elegedve de mikor hazajottunk 2.nap mar utan a muszi meg a magyar cegvezeto kiabalt velunk hogy miert csak ennyit termeltunk hulyek vagyunk holnap
  mehetunk uj munkat nezni…1evig birtam csak azert mert nem minimalt kaptunk.
  A csarnokban nem volt szeloztetes sok kollegamnak folt lett a tudejen de minden okes papiron.
  Ahol most vagyok E.Angliaban minimalt kapok heti 5nap 8oraban 1db 30perces szunettel.
  De hal istennek eddig laza az elet bent ha ellog az ember 1cigire WCre nem szolnak neki.
  Eddig ez a legkorrektebb cegem szornyu hova jutottunk es jobb nem lessz.
  De itt a nyar johetnek az autos programok talalkak versenyek…
  Es persze varjuk a jobbnal jobb Autonavis cikkeket:)

 • 2017.10.30. at 02:45
  Permalink

  bő három éve hozzánk a raktárba úgy vettek fel raktárosokat hogy betanított munkás bérrel, de legyen targoncavezetői engedélyük.(betanított munkás bér= minimál bér + pótlékok)Viszont targoncát nem használhattak.Majd jött a következő hogy targoncavezetői engedély sem szükséges, a lényeg az alacsony bér volt, megfejelve azzal hogy az első munkanapon 8 óra helyett 6 órát fizettek nekik.Indok: az első nap oktatás, ami ugye az irodai dolgozók miatt 8:00-tól volt, hiába jöttek a delikvensek 6:00-ra (jelzem a log.vezető rendelte őket be műszakkezdésre).Semmilyen olyan juttatás nem járt nekik ami a régebbi (4-5 éve) ott melózónak járt (havi jutalom, 13. havi bér, fél éves táppénz nélküli jutalom stb..)
  Hadd nem mondjam hogy sokan az első fizetésük után meg sem jelentek dolgozni, a többiek jöttek, de abban a munkában nem volt köszönet..Bérfeszültség? Ugyan már..aki szakképzett bért kapott az 30-40 ezerrel kapott többet náluk…fél év után azért a vezetés belátta hogy nem járható út az hogy ilyen bérkülönbséget csináltak egy területen belül…addig szívtunk azzal hogy a “leszarom” emberek helyett is dolgoztunk, akik ugye a betanulást sem erőltették.Sőt volt olyan hogy naponta új emberek jöttek , mert az “újak” be sem jöttek 1-2 nap után..jó volt minden nap, vagy hetente új embereket elkezdeni betanítani…
  Érdekes hogy nálunk az “öregek” voltak akik beletörődtek a munkakörülményekbe, igaz a gyorsaságuk leginkább lassúság..:)

Vélemény, hozzászólás?