Csökkenti a villanyautó-gyártási kapacitását a Volkswagen

Az emdeni üzem egy részét leállítja a Volkswagen a nyárra, mert nem kell annyi villanyautót gyártani

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Részleges leállást rendelt el a Volkswagen az Emdenben található üzemük villanyautó-gyártósorain. Az itt dolgozók nyári szünetét egy teljes hónappal meghosszabbítják, az ezt követő két hétben pedig eggyel kevesebb műszakban folytatódik a munka.

A Volkswagen ID.4 és ID.7 modellek gyártósora jelentős időre leáll a nyáron, ezt Manfred Wuff, a Volkswagen emdeni üzemi tanácsának vezetője árulta el a Nordwest Zeitungnak. A Passat gyártósorát nem érinti a leállás. A villanyautók futószalagjait, illetve az itt dolgozókat azonban egy extra hónap nyári szünetre küldik, majd a nyitás után további két hétig megszüntetik az egyik műszakot. Mindemellett az ideiglenes szerződéssel dolgozó alkalmazottak jelentős részét is elbocsátják, 300 munkásnak nem újítják meg a szerződését 2023 augusztusában.
Hirdetés
A döntés hátterében a villanyautók iránti kereslet 30 százalékos visszaesése áll, még az érdeklődés is láthatóan csökkent a márka elektromos modelljei iránt. Éppen ezért az ID.7 gyártáskezdését is egy későbbi időpontra halasztotta a Volkswagen, de még idén megkezdődik az újdonság összeszerelése.

Érdekesség, hogy az amerikai és európai piacokon jelentős emelkedés látható a Volkswagen eladásokban, a problémát a kínai piacon tapasztalható 25 százalékos csökkenés okozza.

Mindez szöges ellentétben áll a tavalyi tervekkel, amikor a gyártó szóvivői még az emdeni üzem 1,1 milliárd dolláros fejlesztéséről beszéltek. Arról egyelőre nincs hír, hogy a többi villanyautókat gyártó üzemben (Hannover, Drezda és Zwickau Németországban, Tennessee az Egyesült államokban, illetve Anting és Foshan Kínában) is hasonló problémákkal küzdenének, vagy bármilyen jellegű leállásra készülnének.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?