Csupán 25 példányban készül a hatvanéves szűz

Újra gyártják a Jaguar D-Type versenyautót!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem áprilisi tréfa! A Jaguar teljesen új D-Type-ok gyártásába kezdett. Hatvankét évvel a típus gyártásának befejezése után éledt fel a típus.


Összesen száz darab D-Type gyártását tervezte a Jaguar 1955-ben, ám végül csak 75 gurult ki a gyárkapun. Viszont a brit gyártó szeretné megváltoztatni a történelmet, avagy beteljesíteni a tervét. Ezért a Jaguar Land Rover Classic Works leányvállalat megépíti a maradék 25 példányt. Természetesen kézi módszerrel, ahogy az eredetieket is gyártották. Csupán a helyszín változik, hiszen az ötvenes években Coventry városában születtek ezek a legendás versenyautók, manapság pedig Warwickshire ad otthont a műhelynek.
Hirdetés


A D-Type háromszor diadalmaskodott a Le Mans-i 24 órás versenyen 1955 és 1957 között, az XK hathengeres motorjával felszerelve. Többek között a főleg a Formula 1-ből ismerős bajnok, Mike Hawthorn is közreműködött a márka sikerében. Az újkori versenyautók egyébként mindenben megegyeznek a klasszikus példányokkal. Alapos kutatás után előkerültek az eredeti tervrajzok, amelyek alapján milliméterre pontosan ugyanolyanokra építik őket, mint az '50-es évekbeli autókat. A leendő vásárlók pedig még választhatnak is az 1955-ös specifikációjú „rövidorrú” és az 1956-os „hosszúorrú” változatok közül. Az első prototípus, amely már elkészült és a képeken is látható, egy hosszúorrú példány.

A D-Type már a harmadik típus egyébként, amely újjászületik a Jaguar Classic kezei között. Hat darab Lightweight E-Type készült 2014 és 2015 folyamán, illetve kilenc XKSS még 2017-ben és 2018-ban. A Jaguar Classic Engineering igazgatója, Kev Riches elárulta, hogy kemény diónak bizonyult a kilenc XKSS legyártása, jóval nagyobb kihívást jelentett, mint a hat darab E-Type. Viszont az általa szerzett tapasztalatok nagy segítséget jelentettek a D-Type projekthez. Remélhetőleg a jövőben sem zárkóznak majd el a hasonló kezdeményezésektől, sőt, lehet, hogy kedvet kapnak más gyártók is ilyen megmozdulásokhoz.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?