Cukor hajthatja a jövő autóját

Üzemanyag és energia is nyerhető cukorból

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A legfrissebb kísérletek szerint akár a benzines autók által hasznosítható üzemanyag, illetve a villanymotorokat tápláló áram is nyerhető a cukorból.

Fájdalmas szóvirággal élve a cukor édesítheti az autósok jövőképét. Míg ugyanis a benzintankba közvetlenül töltött cukor komoly károkat tud okozni (eltömítheti a befecskendező-rendszer járatait, az égéstérbe jutva pedig karamellizálódva lerakódásokat képezhet), a legújabb kutatások szerint cukorból, illetve cukrot tartalmazó növényekből nem csak etanol, hanem az összes benzines autó által átalakítás nélkül is hasznosítható szintetikus, benzin jellegű üzemanyag is nyerhető.
Az új, természetesen megújuló energiahordozón alapuló üzemanyag-készítési eljárást kifejlesztő kutatók szerint az általuk alkalmazott módszer egyik legfőbb előnye gazdaságossága. Érvelésük alapján a cukor mikroorganizmusok segítségével történő erjesztése, és az abból fejlődő izobután gázokból nyert folyékony üzemanyag szerényebb energiaigényű, mint a többi biohajtóanyag. A francia Global Bioenergies által laboratóriumi körülmények között már próbált eljárásra jelenleg az Audi partnerségével építenek két tanulmányüzemet, a nagyobbikban állítólag évi 100 000 liter bioüzemanyag készülhet majd. Ez persze a világ, de még kicsinyke országunk üzemanyag-fogyasztásához mérten is szerény mennyiség, mégis segítheti a belső égésű motorok mind további üzemeltethetőségét. A cukorból nyert szintetikus bioüzemanyag előnye nem csak az, hogy használható a benzin helyett, hanem az is, hogy szabadon keverhető is azzal.
Hirdetés
Míg a franciák a benzinmotorok által hasznosítható bioüzemanyagot készítettek cukorból, a Virginai Műszaki Egyetem kutatói a hagyományos akkumulátorok kiváltására építettek azoknál olcsóbban, környezetkímélőbb módon előállítható, nagyságrendekkel nagyobb kapacitású energiatárolókat. Az amerikai kutatók ráadásul nem csak energiatárolásra, hanem hidrogén, és mellesleg áram előállítására képes módszert is kidolgoztak a cukorra. Így, azaz elektromos autókat hajtva még hatékonyabban lehet a jövő üzemanyaga a cukor.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 13:57
    Permalink

    Azért elég sok kérdés hagy maga mögött a cikk és külföldi oldalakon sincs több infó. Mondjuk az e85 után nem tűnik túl életképesnek, csak az energiatárolós fejlesztési irány.

Vélemény, hozzászólás?