Diákok gyártottak újra egy közel 100 éves veteránt

Közel 100 évvel ezelőtt Citroënekkel szelték át először a Szaharát, most legyártották újra

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Citroën 100 éves történelmének oszlopos fejezete szól arról, hogyan szelték át a Szaharát motoros járművel elsőként a világon. Az eredeti autókból egy még létezik, most viszont készült még egy, teljesen a nulláról.

Félig teherautó, félig lánctalpas jármű volt az első motorral hajtott gép, mellyel átszelték a Szaharát 1922-ben. Az expedíció speciális járműveit a Citroën készítette, és Golden Scarabnak, vagy franciául Scarabée d'Or-nak nevezték el. A speciális járművekből álló csoport a nyitott autókkal szelte át a sivatagot, egy eredeti példányt pedig még most is a francia közlekedési múzeum őriz. 2016 óta viszont egy egészen új szerepet töltött be az eredeti autó, az utolsó csavarig szétszerelték, majd ismét össze, ennek célja az volt, hogy minden egyes alkatrészét bevizsgálják, méretet vegyenek róla és lemásolják, majd újra legyártsák a szükséges alkatrészeket, részben az eredeti módszerekkel.
Hirdetés
A speciális jármű alkatrészeit 160 mérnök tanuló és egyéb diák, valamint 40 tanár gyártotta le újra. Vasat öntöttek, esztergáltak, ultrahanggal mértek, így az elkészült replika vélhetően sokkal precízebb is lett, mint az eredeti, közel 100 éves jármű. Az egészen apró Scarabée d'Or nagyjából 800 kilogrammot nyom, ezt egy négyhengeres, 1452 köbcentis, 20 lóerős motor mozgatta, ezt is teljesen újragyártották a diákok. Aki látni akarja az új, teljesen működőképes járművet, annak érdemes ellátogatnia a márka saját centenáriumát bemutató tárlatára Franciaországba, de több eseményre is el fogják vinni a közeljövőben, június közepén Párizsban lesz, július 18-án pedig még mozgásban is megtekinthető lesz, ugyanis felkaptatnak vele Párizs híres utcáján, a Champs-Elysée-n.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?