Dízelesek hátrányban

Drágul a gázolaj

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Csak a gázolaj ára változik szerdától a hazai töltőállomásokon.

Két hét változatlanság után szerdától 3 forinttal nő a gázolaj ára - értesült piaci forrásokból a holtankoljak.hu. A benzin ára ezúttal sem változik, így a hét közepétől literenként 335 forint lesz a dízel országos átlagára, míg a benziné 340 forint marad. A benzin átlagos ára július 21-e óta változatlan, akkor két forinttal csökkent, míg a gázolaj ára akkor három forinttal mérséklődött (322 Ft), majd két hét változatlanság után szerdától ismét eléri a korábbi szintet. A holtankoljak.hu adatai szerint idén 330 Ft volt a gázolaj eddigi legmagasabb ára, míg a benziné 345 Ft. A szerdai árváltozást is beleszámítva, január óta - az árcsökkenések- és növekedések összegeként - a benzin ára 27 forinttal, a gázolajé pedig 31 forinttal növekedett. Az évet egyébként 317 forintos benzin- és 298 forintos gázolajárral kezdtük. A bioetanol országos átlagos ára 245 forint, az autógázé (LPG) 185 forint. A szórás a töltőállomások árai között továbbra is nagy: benzin esetében 27, míg a gázolajnál 31 forint az árkülönbség a legolcsóbb és a legdrágább töltőállomások árai között.
Az árváltozás valószínű indoka, hogy bár dollárban mérve mind a benzin, mind pedig a gázolaj tőzsdei jegyzésára emelkedett - az előbbié csaknem 3, az utóbbi 5 százalékkal - a forint erősödött, így forintban számítva a benzin ára minimális mértékben még csökkent is, a gázolajé azonban még így is nőtt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?