Dögös Prius modellel ünneplik a típus 20. szülinapját

Látványos a Prius jubileumi kiadása

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Már a Toyota Prius első generációját is furcsa vonalakkal rajzolták meg, és a formatervezők azóta is ügyelnek rá, hogy jól megkülönböztessék más autóktól a típust.

A 25 évvel ezelőtt, az 1995-ös Tokiói Autószalonon bemutatott Toyota Priusból két évvel később lett sorozatgyártású modell, amely elnyerte az Év Japán Autója díjat. Az eredetileg csak Japánban forgalmazott típust három évvel később dobták be a nemzetközi mélyvízbe, tehát a világ autóvásárló közönsége szempontjából ezt tekinthetjük a Prius születési dátumának. A nemzetközi szereplésével 20 éve debütált típusból a mai napig több mint hatmillió példány talált gazdára.
Hirdetés
A kerek évforduló tiszteletére a Toyota különleges jubileumi sorozatot alkotott, ám sajnos csak Észak-Amerikában kerül a márkakereskedésekbe. A mindössze 2020 példányban elérhető széria csupán két karosszériaszínnel választható, ezek a gyöngyházfehér és a metálpiros. Bármelyiket is választják a vevők, mindenképp egyedi felniket, B-oszlop borítást, fekete külső tükörházat, fényszóró- és ködlámpa-keretet, valamint feliratokat és típusjelzéseket kapnak, fekete optikai csomaggal, illetve fényezett hátsó légterelővel.
Hirdetés
Az utastérben a váltógomb, a szélvédőoszlop és a légbeömlő rostélyok kaptak fekete színt, a padlószőnyegen pedig felirat hirdeti, hogy limitált szériás az autó. Műszakilag a Toyota Prius 2020 Edition mindenben megegyezik az elsőkerék-hajtású alapmodellel. Rendelkezésre áll a Toyota Safety Sense 2.0 csomag többek között sötétben is működő gyalogosfelismerő rendszerrel, megállásra és újraindulásra képes adaptív tempomattal, sávelhagyásra figyelmeztető rendszerrel, jelzőtábla-felismeréssel, valamint automata távolságifény-szabályozással. De van még holttér-felügyelet, hátsó keresztirányú forgalom-figyelő, valamint az akadály észlelésekor automatikusan fékező tolatóradar. Végül az Apple CarPlay mellett már az Android Auto kompatibilitás is alap.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?