Dolgozik a NAV az Uber visszaszorításán

3,6 millió forintnyi bírság, 4 rendszámlevétel az Uber-ellenőrzéseken

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A taxisok szerint kevés, az uberesek szerint nyilván sok az a bírság, amit a NAV eddig idén kiszabott a nem sárga rendszámmal dolgozó személyszállítókra.


Az év eleje óta közel 3,6 millió forint mulasztási bírságot szabott ki Uber-szolgáltatókra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a revizorok kiszűrtek 20 adószám nélküli sofőrt, és a rendőrséggel, valamint a BKK-val közösen végzett ellenőrzéseken 4 rendszámot is levettek uberes kocsikról - írja az MTI.A közlemény szerint az adóhatóság idén már több mint 250 Uber-ellenőrzést végzett, április 25-től pedig már a rendőrséggel és BKK-val együttműködve is ellenőrzi a személyszállítási szolgáltatást végző sofőröket. A közös akciók nemcsak az adózás ellenőrzésére, hanem a közlekedési szabályok betartására is kiterjednek. Megjegyezzük: utóbbit a taxisok körében is nagyon jó lenne rendszeresebben ellenőrizni!
Így megy az ellenőrzés
A NAV két revizora "próbafuvar" keretében veszi igénybe az Uber-szolgáltatást. Az érkezési címen a közlekedési központ és a rendőrség munkatársai fejezik be az ellenőrzést. A revizorok az adózási szabályok megszegéséért mulasztási bírságot szabhatnak ki, a BKK a taxizásra vonatkozó engedélyek és feltételek meglétét vizsgálja, melyek hiánya esetén a rendőrség leveheti az autó rendszámát - ismertetik.
Az adóhivatal nem csak azt ellenőrzi, hogy a sofőr ad-e szabályos számlát és van-e adószáma. A revizorok tapasztalata szerint a szolgáltatást számos esetben olyan személygépkocsival végzik, amely egy cég tulajdonában van, a sofőr pedig egy másik társaság alkalmazottja. A NAV ezekben az esetekben a cégeknél is megvizsgálja a működés és a foglalkoztatás szabályszerűségét.
Hirdetés
Az Uber-sofőrök a tevékenységet egyéni vállalkozóként vagy gazdasági társaság alkalmazottjaként végezhetik, tehát adószám és bejelentés mindenképpen szükséges. Mindemellett a szolgáltatáshoz egyéb adókötelezettségek is tartoznak, például számlát kell adni, bevallást kell készíteni és nem utolsó sorban, adót kell fizetni - emlékeztet a NAV a közleményben.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 05:22
    Permalink

    A “taxi”, mint intézmény, mint szolgáltatás (ez vicc), már a múlté. Ahogy a konflis is az volt a múlt század elején. A taxista (mint bunkó), lassan kihal. Persze még egy ideig látni kivénhedt, barnaöltönyös faszikat, ezeréves mosott pulóverben ideges, enervált, igazi tahókat vagy sehol máshol érvényesülni nem tudó, gyorsan sok pénzt összetarhálni akaró, lehúzós suttyókáimat, de a hanyatlás és a kihalás biztosított. De tényleg! Ez az egész kétségbeesett kapálózás is erről szól! Ők is tudják. Lehet, hogy pár éven belűl, de lehet, hogy sajnos csak később, eltűnik a taxi, mindenki majd csak Ubert fog hívni és életünk ez a része legalább nyugodt, tiszta, átlátható lesz! A legtriviálisabb módon megnyomok egy gombot, jön egy autó, elvisz oda, annyiért, azon az úton, úgy, ahogy az nekem, az utasnak a legmegfelelőbb! Uber! Pár tíz év múlva az új generáció ugyanúgy nem fogja tudni mi volt az a taxi vagy mi, ahogy a tantuszos telefont sem ismerik. Reméljük hamarabb eljön ez az idő és majd csak röhögünk azokon a szerencsétlen próbálkozósokon, akiknek fáradt képeit nézegetjük egy-egy akkori útelzáráson. Bár ki a f@sz lesz akkor már kíváncsi rájuk?!

  • 2017.10.28. at 05:22
    Permalink

    nem is kicsit kérlek !!!!! persze ez nem menti (mentené) fel az übert sem a kötelességei alól, de amit ezek a sárgaidióták csinálnak, az nettó nevetséges 😀 és ugye, tovább ragozva fentebb (ország vezetések) olyan emberek döntenek kritikus kérdésekről, akik panamáznak ezerrel ugyan úgy…szép világ, mit is lehetne mondani… 🙂

Vélemény, hozzászólás?