Drága a villanyautó? Munkaeszközként nem az!

Fizetett hirdetés

Teherautó, kisbusz, futárkocsi? Emissziómentesen, minimális karbantartási igénnyel: Birdie Car

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tudjuk, hogy jók a villanyautók, de egyelőre elérhetetlennek tartjuk őket. Pedig már nem feltétlenül azok, ha okosan, a célnak megfelelőt választunk.


Noha köztudott, hogy a villanyautó emissziómentes és gyakorlatilag néma, egyelőre csak tervként említhető, hogy adókedvezményt vagy ingyenes parkolást kapnának, egészen konkrétan Jedlik Ányos Tervként, amely mindezeket célul tűzte, ám egyelőre még nem több. Van azonban egy kiskapu azon vállalkozások számára, amelyek áfamentesen vásárolnának villanyautót, netán olyan futárkocsit szeretnének, amivel nem kell a parkolási díjak miatt aggódni. Az árat ugyebár csökkenti a haszonjármű kivitel, amivel már ma is megvan az áfamentesség, illetve az áfa visszaigényelhetősége. A parkolási díjak alól pedig mentesülnek a motorkerékpárok, a négykerekű motorkerékpárok is. A Birdie Car[/url] pedig ezeket ötvözi, van olyan hasznos, platós négykerekűje, ami motorkerékpár rendszámmal fut és áfamentes is. De természetesen nem csak ilyen járművük, temérdek egyéb villanyautójuk is van, a golfkocsitól kezdve akár a 14 fős buszokig vagy a 2 tonna terhelhetőségű teherautókig.
Hirdetés

Probléma, hogy nem olyan komolyak, mint a megszokott autók, buszok, furgonok? Nem feltétlenül, sőt, talán előny is lehet. Telephelyen belül vagy telephelyek között temérdek vállalkozó használ olyan járműveket, amelyek számára gyilkosak a rövid távok. Ezekre lehet ideális az elektromos kisautó, illetve teherautó. Bár sok esetben munkába járásra, gyerekeket óvodába, bölcsődébe furikázni is tökéletes lenne egy villanyautó, az azért érthető, hogy erre kevés ember tud és kíván második autót, pláne nem teljes értékű járgányt vásárolni.
A vállalkozásoknál más a helyzet, a kifejezetten rövid távokra használt járműveknél előny, ha az nem belső égésű motoros, ráadásul temérdek olyan felhasználás van, amelynél az is óriási előny, ha a jármű emisszió- és zajmentes. Sétakocsikázás, szálloda és parkolója közötti transzfer, természetvédelmi területek bejárása, állatkertekben- és állatfarmokon, valamint nagyobb üzemekben járkáláshoz egyaránt óriási előny, ha nincs zaj és emisszió. Apropó állatkert, aki járt már a Budapesti vagy a Nyíregyházi Állatkertben, s autók iránt érdeklődő, annak bizonyára ismerős a Birdie neve: télen-nyáron ilyenekkel járnak az állatok között a gondozók. Jellemzően nem félnek tőlük az állatok, érdekesség, hogy voltak zsiráfok, amelyek tartottak tőlük, majd miután az őket borító bundához hasonló csíkozást kaptak a gondozók villanyautói, társukként elfogadták őket. Falubusz, városgondnoki jármű, őrző-védő cégek számára járőrautó ugyanígy kiválóan lehet egy elektromos lassújármű, akad már sírköves vállalkozó, borászat is, ami ilyet használ, de bizony pompakocsiként és temetői személyszállítóként is üzemben van már.
A Birdie Car márkát forgalmazó Nagy és Fiai Kft. kínálatában zárt és nyitott, klímás és akár kiegészítő fűtéssel is felszerelt, platós és személyszállító villanyautók egyaránt megtalálhatók. A törvényi szabályzásnak megfelelően végsebességük legfeljebb 40 km/óra lehet, hatótávjuk jellemzően 80 kilométer. Vannak automata váltósak, amelyekben csak egy irányváltó-kapcsolója és gyorsító, valamint fékező pedálja van a sofőrnek, s vannak olyanok is, amelyekben hagyományos kuplungpedál és kézi váltó van. Mivel a kuplungot csúsztatni nemigen kell, azok élettartama szinte végtelen. Az akkumulátorok még ólomsavasak, a tapasztalatok szerint 5-8 évet is kibírnak, amennyiben szükséges a csere, a teljes akkupakk ára kevesebb mint félmillió forint. Az egyetlen kötelező és nem elmulasztandó karbantartás a savszintek ellenőrzése, szükség szerinti újratöltése. Ezeken kívül csak áram kell; természetesen az akkumulátorok élettartamát meghatározó a töltés módja: ha már elkezdtük, tele érdemes. Fedélzeti töltő jellemzően jár a járművekhez, így csak egy konnektorra, meg persze időre van szükség a sorba kötött akkumulátorok táplálásához. Ezen kívül egyéb karbantartási költség nem jellemző, de rossz úton járva a futómű természetesen ugyanúgy kophat, mint bármilyen más autónál. A szervizköltség így is minimálisnak mondható egy hagyományos személy- vagy teherautóhoz mérten. A vételár sem olyan vészes, 3 millió forinttól már elérhetőek a golfkocsiknál komolyabb villanyjárművek, amelyekhez temérdek kiegészítő, akár hidraulikus platóbillentés, emelhető rámpa is kérhető, így persze áruk is nőhet.
A csekély karbantartási igény nemcsak költség, hanem rendelkezésre állás miatt is előny. Nem jellemző, hogy a villanyverdák kiesnének a munkából. A Birdie Car járműveire 2 év általános garancia él, de nagyon fontos, hogy a forgalmazó Nagy és Fiai Kft. utána is 48 órán belüli helyszíni javítással vállalja karbantartásukat, biztosítja hozzájuk az alkatrészellátást, s járműveihez európai típusbizonyítvánnyal rendelkezik. Ezért aztán nem csak hazai, külföldi vásárlóik is vannak, adott már például el viszonylag jelentős elektromos minibusz flottát Máltára is. Aki itthon kipróbálta, az rajong érte, az "üzemanyagköltség" minimális, a karbantartásé szemmel alig látható mértékű, a teljes futási, illetve tulajdonlási költség pedig sokkalta kedvezőbb, mint egy hagyományos járműnél. Az emissziómentes és csendes üzem szinte grátisz, de temérdek esetben ez hozzájárul a kuncsaftok megnyeréséhez, legyen szó akár sétakocsikázásról, akár fagyiskocsiként hasznosításként.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?