Drágább kötelező biztosítást hozott az évközi díjhirdetés

Folyamatosan araszolnak felfelé a kgfb-díjak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tavaly január óta folyamatosan drágulnak a kötelező biztosítások, a novemberi kampányban is a díjak emelkedésére számíthatnak az autósok.


Amióta 2013 január elsején bevezették az évközi díjhirdetés lehetőségét, átlagosan 13 százalékot nőtt a személyautókra kötött kgfb-szerződések díja – derül ki a Netrisk.hu adataiból. A piacvezető, a Használtautó.hu biztosítási aloldalát[/url] is kiszolgáló online biztosításközvetítő cég adatai szerint az idei év folyamán fokozatosan emelkedett az átlagdíj. A jelenlegi átlagos díjszint annak ellenére tart a tavaly ilyenkor mért érték közelében, hogy az akkori 29 százalékhoz képest 35 százalékra nőtt a jóval alacsonyabb átlagdíjú évfordulós kötések aránya.
Tavaly átmeneti díjcsökkenést hozott a novemberi váltási időszak, idén nem várható ez (Forrás: netrisk.hu/kgfb-index.html) Tavaly átmeneti díjcsökkenést hozott a novemberi váltási időszak, idén nem várható ez (Forrás: netrisk.hu/kgfb-index.html)
„A kgfb-index folyamatosan felfelé araszolva immár több mint 16 százalékpontot emelkedett január eleje óta, és az idei csúcsát szeptember végén érte el” – mutat rá Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – „Kijelenthető tehát, hogy a kgfb-átlagdíj tartósan emelkedőpályára került, amelyről várhatóan a közeli jövőben sem tér le. Minden jel arra utal, hogy az év végi kampányban érintett autósok zöme szintén magasabb díjra számíthat majd tavalyhoz képest.”
Hirdetés
Továbbra is átlagosan másfélszeres díjon kötnek kötelezőt a vásárlás után szerződők (azonnali kötések), mint azok, akik a szerződésük évfordulóján döntenek arról, maradnak-e jelenlegi biztosítójuknál, vagy máshová szerződnek. Míg az előbbiek átlagdíja szeptember végén 25 000 forint volt, az utóbbiak 16 800 forintos éves díj mellett kötöttek szerződést.
Az évfordulós váltások jellemzően jóval alacsonyabb díjakat adnak, mint az azonnali kötések. Mindegyik kategóriában emelkedtek az átlagdíjak Az évfordulós váltások jellemzően jóval alacsonyabb díjakat adnak, mint az azonnali kötések. Mindegyik kategóriában emelkedtek az átlagdíjak
Személyautó-kategóriánként nagyon eltérő módon jelentkezik a díjemelkedés. Elsősorban a 150 kW feletti teljesítménnyel rendelkező autók átlagdíja növekedett, itt alacsonyabb kártörténeti besorolás mellett több mint harmadával nőttek a díjak tavaly januárhoz képest. A legjobb kártörténeti besorolású autók átlagdíja ugyanakkor minden kategóriában átlag alatt emelkedett.
Aktuális átlagdíjak és a változás mértéke a teljesítmény és a kártörténeti besorolás szerint (2014 szeptemberének utolsó hete)
A0 B10
Átlagdíj Változás (%) Átlagdíj Változás (%)
Kiskategória (-75 kW) 23 615 Ft 6,97% 10 425 Ft 3,83%
Középkategória (76-150 kW) 31 459 Ft 13,34% 12 770 Ft 1,79%
Nagykategória (151- kW) 41 642 Ft 38,16% 15 646 Ft 12,76%

Díjemelés várható a novemberi kampányban is
[kepallojobb=301853]Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója óvatos drágulást valószínűsít az év végére[/kepallojobb] „Az eddigi tendenciák is megerősítik azt az általános piaci várakozást, hogy a biztosítók az év végi kampányban óvatosan ugyan, de emelni fogják a díjaikat” – jelzi előre Sebestyén László. – „Drasztikus változásokra ugyanakkor nem számítunk, mivel a kgfb a leginkább díjérzékeny biztosításfajta.”
A piaci szereplők szerint a díjemelés immár szükségszerű, mivel az elmúlt években kritikus szintre emelkedtek a károkkal kapcsolatos költségek. Mivel az autósok több mint fele eleve nem érintett a novemberi kampányban (mindazokról szó van, akik 2010 január elsejét követően vásároltak autót, így a vásárlás dátuma szerint, év közben válthatnak kötelezőt), immár nem kell tartani attól, hogy egy mérsékelten magasabb díj hatására esetleg tömegek hagyják el az adott biztosítót.
Idén tehát nem várható, hogy a még mindig több mint egymillió autót és autóst érintő novemberi "átigazolási időszakban" egymás alá ajánljanak a társaságok, az évfordulósoknak azonban minden esetben érdemes kalkulációt végezniük, amennyiben megjön az aktuális biztosítótól a díjértesítő levél. Az interneten is végigvihető átkötéssel sok esetben még mindig lehet spórolni. Igaz, már messze nem annyit, mint néhány évvel ezelőtt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?