Drágább lett a kgfb, ám az új szerződések olcsóbbak

Bár a kötelező biztosítások díja nőtt, belépni olcsóbb

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Továbbra is emelkedőben a kgfb-biztosítások díjai, az új szerződések felára azonban mérséklődött.


A Netrisk.hu adatai szerint 2016 első félévében a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves átlagdíja 31 800 forint volt, ami 27 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában regisztrált 25 000 forintos összeget. Az átlagdíj emelkedése ugyanakkor leginkább tavaly zajlott, ugyanis a piacvezető online biztosításközvetítő cég statisztikái szerint – szemben az előző év 17 százalékos emelkedést produkáló első félévével – 2016 első felében már nem változott trendszerűen a megrendelt kgfb-szerződések átlagdíjának szintje. Sőt, az évközi kgfb-megrendelések közel kétharmadát jelentő azonnali (az autó tulajdonjogának megszerzésekor kötött) szerződések átlagdíja az első hathónapos időszak során 12 százalékos csökkenést mutatott.
Idén igazából csak stagnáltak a kgfb-átlagdíjak, ám tavaly jelentősen nőttek Idén igazából csak stagnáltak a kgfb-átlagdíjak, ám tavaly jelentősen nőttek

„Az új szerződések esetében az év elejéig tartó dinamikus díjemelkedést követően az idei év közben új egyensúlyi állapot állt be a hazai kgfb-piacon” – magyarázza Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – „A személygépkocsik immár tartósan 32 ezer forint körül mozgó átlagdíjszintjében várhatóan a következő hónapokban sem várható lényegi elmozdulás. Változás ugyanakkor, hogy a biztosítótársaságok egyre jobban szegmentálnak , vagyis az előző évi díjemelkedés során kevésbé érintett kategóriákban (például a kisebb teljesítményű, illetve a magas bónuszfokozatban található autók esetében) ebben az időszakban észleltünk komolyabb díjemelkedést. Ugyanakkor az A0 bónuszkategóriába tartozó autók körében minden teljesítményosztályban díjcsökkenés következett be, ezen belül a legmagasabb teljesítményű, 150 kW feletti csoportban kétszámjegyű volt a díjcsökkenés.”
Hirdetés
Az évközi szerződések többségét a jármű tulajdonjogának megszerzésekor kötik – ezt nevezik szaknyelven azonnali kötésnek. A frissen vásárolt autók tulajdonosai számára jó hír, hogy az azonnali kötések átlagdíja több mint 12 százalékkal csökkent az év eleje óta, jelenleg 35 ezer forint körüli értéken áll. Eközben az évfordulós váltások átlagdíja gyakorlatilag nem változott, annak értéke jelenleg 25 500 forint körül mozog.
Továbbra is kedvezőbb díjakat ad az év közbeni átszerződés, mint az azonnali kötés, ám a felár csökkent Továbbra is kedvezőbb díjakat ad az év közbeni átszerződés, mint az azonnali kötés, ám a felár csökkent

Kevesen használják ki év közben az évfordulós váltás lehetőségét
Az azonnali kötések díjcsökkenése azonban az összes szerződés átlagdíjában nem mutatkozik. Ennek két oka van: mivel élénkül az autópiac, arányaiban egyre többen kötnek azonnali, magasabb átlagdíjú kgfb-t. A másik ok az, hogy csökken azok aránya, akik élnek az évfordulós váltás lehetőségével. Míg tavaly az első félévben a Netrisknél regisztráló ügyfelek 25 százaléka váltott évfordulóval kötelező biztosítást, ugyanez az arány idén mindössze 17 százalékos volt.
Az alacsonyabb váltási hajlandóságot részben az a tény magyarázza, hogy már nehezebb kiugróan kedvezőbb ajánlatot találni: az idén évközben váltók átlagosan 440 forintot takarítottak meg ezzel a lépésükkel. A másik ok, hogy – szemben az év végi kampánnyal – ilyenkor könnyebben elsiklanak az autósok a váltás lehetősége mellett: az előzménybiztosítást év közben is legkésőbb az évforduló előtt 30 nappal kell felmondani, ráadásul a felmondásnak ekkorra már be kell érkeznie a biztosítóhoz. Aki ezt elmulasztja, annak az évfordulót követő 12 hónapban a korábbi biztosító által megajánlott úgynevezett indexdíjat kell majd tovább fizetnie.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 03:25
    Permalink

    A lényeg itt van: ” az előzménybiztosítást év közben is legkésőbb az évforduló előtt 30 nappal kell felmondani, ráadásul a felmondásnak ekkorra már be kell érkeznie a biztosítóhoz. Aki ezt elmulasztja, annak az évfordulót követő 12 hónapban a korábbi biztosító által megajánlott úgynevezett indexdíjat kell majd tovább fizetnie.”

    Köszönjük meg ezt (is) ennek a tehetségtelen, pártitkár-gyerek, soha nem dolgozó kormányunknak. Gyak. 30 nap van a váltásra, mert a biztosítók csak 60 nappal a lejárat előtt adhatnak ajánlatot a törvény szerint. Aki erről lemarad, az fizetheti a rohadt drága indexált díjat. Nem lehetne, hogy fizetnék ezt a töbletet az ezen törvényi változásokat megszavazók? Vagy esetleg inkább eltakarodnának oda ahová valók?

Vélemény, hozzászólás?