Drágulás a használtautó-piacon, sláger a Suzuki Swift

Növekvő kereslet és dráguló modellek a használtautó-piacon

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Használtautó.hu keresési statisztikája jól mutatja, hogy a pandémiás helyzetben mind többen kívánnak autót vásárolni. A növekvő árak mellett az olcsóbb modellekre irányuló fokozódó érdeklődés látható.

A magyar autóvásárlók számára az új helyett a használt jelent leginkább alternatívát, ezek körében is mind többen keresnek az olcsóbb modellekre, ugyanakkor a piac egészén igen jelentős drágulásnak lehetünk szemtanúi - derül ki a piacvezető Használtautó.hu adataiból.
Hirdetés
Miként arról már az év elején beszámoltunk, a tavalyi év egésze is igen jelentős, 25%-os drágulást hozott a használtautó-piacon, ám a kereslet bővülése és az árak emelkedése sem állt meg. A vásárlók számára hidegzuhanyként hathat az információ, hogy a decemberben még 3,1 milliós hirdetési átlagárak márciusban már 3,7 millió forint felett jártak, egy évre visszamenőleg, tavaly márciushoz mérten pedig csaknem 1 millió forintos 33,2%-os drágulás látható. A használtautó-piac áremelkedése mögött több ok is látható. Míg a tavalyi évben márciusban és áprilisban a Használtautó.hu felületén indított keresések száma is visszaesett, messze nem olyan mértékben, mint az új autók regisztrációja, eladása. Az érdeklődők és a vásárlók ráadásul sokkalta hamarabb, gyakorlatilag már májusban visszatértek, s számuk azóta is csak nőtt. Az idei év első negyede 35%-kal több keresést jelentett a Használtautó.hu felületén, márciusban csaknem 39%-kal több keresést regisztrált az oldal, mint tavaly. A nagyobb kereslet ugyanakkor csak az egyik árfelhajtó tényező. Mind az új autók ára, mind az import, a külföldi használtautó-beszerzés megdrágult a forint tavalyi árfolyamváltozása miatt.
Hirdetés

Érdekesség, hogy a pandémia hatására az árak emelkedésével ellentétesen változott a használtautó-vásárlók preferenciája.

A személyes mobilitás felértékelődésével olyan vevők is megjelentek a piacon, akik eddig nem tudták vagy kívánták megengedni maguknak a saját autó vásárlását és tartását. Bár az ár szerint keresők legtöbbje továbbra is 1 millió forintos plafont állít be, s a második helyen változatlanul a 1,5 millióig böngészők állnak, a harmadik helyet a 2 millióig keresőktől átvette a mindössze 0,5 milliós értékig szűrők tábora. Ezzel párhuzamosan változott a Használtautó.hu felületén legnépszerűbb modell is. Míg a tavalyi évben (egész évben ~5,5 milliószor) Skoda Octaviára kerestek a legtöbben,

az idei év kedvenc használt modellje az első negyedév után a Suzuki Swift

. Már három hónap alatt is 2,45 millió alkalommal kerestek a 2017-ig, azaz az aktuális generáció érkezéséig hazánkban, Esztergomban gyártott kisautóra a Használtautó.hu felületén. A szintén dobogós Skoda Octavia és Ford Focus ugyancsak több mint 2 millió önálló keresést kapott, de a top 10 egyéb modelljei is több mint egymilliót. Míg a Használtautó.hu kereslete a már említett 35%-os mértékkel igen jelentős pluszt mutatott az idei évben, a tulajdonosváltások még mindig elmaradnak a tavalyi számokhoz mérten. Ugyanakkor az első negyedévben az import 18%-os csökkenése mellett csak 4,2%-kal apadt tulajdonosváltási szám alapján még mindig az látható, hogy a hazai magánvásárlók legfontosabb bázisa az itthoni kínálat, aminek legjelentősebb részét épp a Használtautó.hu felületén találhatjuk meg.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?