Drámai megjelenésű az első hibrid Lamborghini, a Sián

2,8 másodperc alatt gyorsul 100-ra a hibrid Lamborghini

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Attól, hogy hibrid rendszert kapott, nem mondtak le a V12-es motorról a Lamborghininél. A Sián névre keresztelt, végtelenül extrém külsejű autóból csak 63 példány készül.


Megkezdi a hibrid hajtással ellátott autók sorát a Lamborghini is, és bármennyire meglepő, nem az Urus az első a sorban. Megérkezett a Sián, ami a bolognai nyelvjárás szerint villanást, vagy villámlást jelent. A Sián nem teljesen új autó, a drámai megjelenésű külső alatt lényegében egy Aventador lapul, ám az új dizájnnal egy olyan autó képét mutatja, ami minden eddiginél durvább és futurisztikusabb. A Lamborghininél persze még mást jelent a hibrid rendszer, mint arra először gondolnánk, a hagyományokat és a lényeget maximálisan megtartják, vagyis egy V12-es szívó benzinmotor dolgozik a hátsó tengely előtt.
Hirdetés

A motort önmagában erősebb, mint az Aventador legkomolyabb változatában, az SVJ-ben, a Sián benzinese 785 lóerős, a 34 lóerős elektromos hajtással együtt pedig 819 lóerő a rendszerteljesítmény. Ezzel a valaha volt legerősebb Lamborghininek számít, ám egyelőre még nem a leggyorsabb, 0-100-as sprintideje megegyezik az SVJ őrületes 2,8 másodperces idejével, végsebessége 350 km/h. A hibrid rendszer nem akkumulátort használ az energia tárolására, hanem kondenzátort, ami egyetlen fékezéssel is fel tud tölteni, majd a gázra lépve azonnal meghajtani a villanymotort. Elektromosan csak parkoláskor képes mozogni, 130 km/h-ig pedig besegít a gyorsításba. Rugalmassága jobb, mint az Aventador SVJ esetében, 70-120 km/h-ra 1,2 másodperccel hamarabb képes gyorsítani. A Siánból csupán 63 darab készül, ezzel utalva a márka alapításának évére (1963).
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?