Dübörög a gazdaság és szárnyal az autópiac Európában?

Jelentősen emelkedett a forgalomba helyezett új személyautók száma az EU-ban júniusban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egyre több új autót helyeznek forgalomba az Európai Unióban, az immáron 4 hónapja tartó tendencia júniusban is folytatódott. Ez ennek ellenére sajnos nem gazdasági siker, csak a koronavírus-járvány korlátozásai miatt visszaesett autóipar talpraállása.

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) pénteken nyilvánosságra hozott jelentése szerint az Európai Unió 27 tagállamában 1 048 143 személygépjárművet helyeztek forgalomba júniusban, 10,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A növekedés okát viszont legalább annyira kell a múltban is keresni, mint a jelenben: a járvány terjedését fékező intézkedéseknek hála tavaly március második felében a legtöbb autókereskedő szalon bezárt az EU-ban. Emiatt tavaly márciusban az előző évhez mérten 55,1 százalékkal kevesebb, mindössze 567 ezer új jármű került ki az utakra. Még rosszabbul teljesített az ezt követő április, amely a gazdaság teljesítményét tekintve a járvány legsúlyosabb hónapjának bizonyult: 76,3 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új autók száma.
Hirdetés
A rendkívül alacsony előző éves számok miatt idén márciusban 87,3 százalékkal, áprilisban 218,6 százalékkal, májusban pedig 53,4 százalékkal emelkedtek az újautó-eladások, de a járvány előtti utolsó két "békehónaphoz" hasonlítva idén év elején még mindig súlyos visszaesést - februárban 19,3 százalékos, januárban pedig 24 százalékos zuhanást - mértek. Júniusban Európában a legnagyobb piacon, Németországban nőtt a legerősebb ütemben, 24,5 százalékkal az újautó-értékesítések száma. A négy legnagyobb piac közül a német után Spanyolország következik 17,1 százalékos emelkedéssel, majd Olaszország 12,6 százalékkal. Franciaországban viszont csökkenést mértek, 14,7 százalékosat. Az sem meglepő ennek tudatában, hogy az első félévben 25,2 százalékkal több új autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban mint egy évvel korábban, számokban mérve 5,36 millió felettiek az eladások. Olaszország 51,4 százalékos, Spanyolország 34,4 százalékos, Franciaország 28,9 százalékos, Németország pedig 14,9 százalékos növekedést tudott elkönyvelni. Ahogyan arról már beszámoltunk (lásd itt), Magyarországon a júniusban átadott új autók száma éves összevetésben 9,7 százalékkal nőtt, 11 361 új autó javítja frissen a hazai géppark átlagéletkorát. Az első félévben összesen 64 794 új autó került ki az utakra, ez 16,4 százalékkal haladja meg a tavalyi első félévi, 55 ezres adatot. Az Európai Uniót, Nagy-Britanniát, valamint Svájcot, Norvégiát és Izlandot együttvéve júniusban 13,3 százalékkal, az első fél évben pedig 27,1 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új személyautók száma. Az autógyártókat megfigyelve azt látjuk, hogy a kontinensen a piacvezető Volkswagen csoport júniusban 26,1 százalékos, a félévben pedig 28,7 százalékos növekedést tudott elérni. A prémiumgyártók közül a BMW 18,6 százalékkal több új autót adott át júniusban, a rivális Daimler viszont 10,1 százalékkal kevesebbet. Az első félévet tekintve a BMW 31,6 százalékos, a Daimler pedig 21,1 százalékos növekedést ért el.
Hirdetés

Forrás: MTI
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?