Dugódíj helyett: pénz jár annak, aki otthon hagyja a kocsiját

Milánóban másfél euró jár naponta, ha nem autózol

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Másfél euró, tehát 470 forint jár naponta annak, aki nem ül autóba. Milánó városa így kezdett radikális forgalomcsökkentésbe.


Londonban fizetni kell a behajtásért, Hamburg hosszabb távon ki is akarja tiltani az autókat, Milánó azonban fizet az autót hátrahagyóknak. A milánói önkormányzat, a közlekedésszervező és agy autós feketedobozokra szakosodott cég összefogásában megvalósult a rendszer, amiben a város fizetni tud a nem autózásért. A működés egyszerű, az autókban elhelyezett telemetriai rendszer regisztrálja, hogy reggel 7:30 és este 19:30 között behajtottak-e a a belvárosba, és ha nem, már jár is a másfél eurós jutalom.
Hirdetés

A szépséghiba csak annyi, hogy egy biztosítótársaság feketedobozát kell így a kocsinkba befogadni, amivel szemben többeknek lenne ellenérzése - legalábbis itthon, szerintem. A kapott pénzt persze nem lehet csokira költeni, meg benzint sem lehet belőle venni a hétvégi csapozáshoz: ez egy vócser, amit a tömegközlekedés használatára lehet elkölteni. A milánói BKK honlapja szerint egy átszállásra nem jogosító jegy ára ez, amivel maximum 90 percet lehet tömegközlekedni. Ki mit gondol, működhetne ez a magyar nagyvárosokban?
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 23:17
    Permalink

    Volt szerencsém a milánói körgyűrűhöz délidőben, amikor az olaszok 12-kor hazaindulnak a munkahelyről, kihasználva a 2 órás ebédszünetet. Nem semmi, úgy nevezik: gyorsdugó.

Vélemény, hozzászólás?