Dugóktól az autókig – 100 éves a Mazda

Ma ünnepli 100. születésnapját a Mazda

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Pontosan 100 éve született meg a Mazda gyár, persze akkoriban még nem ezen a néven, ami nem egy szokatlan dolog az autóiparban.

Eredetileg Toyo Cork Kogyo néven indult Hirosimában a napjainkban Mazda néven ismert márka története. Egy dugógyártó vállalatból nőtte ki magát autógyárrá - miután Jujiro Matsuda elkezdte átalakítani a céget 1921-től. Azonban az elsőként gyártott járművük még nem egy automobil volt, hanem egy háromkerekű tehermotor, Mazda Go néven, amelyet 1931-től forgalmaztak.
Hirdetés
A háború után a kereskedelmi járművek gyártása maradt a vállalat fő profilja egészen az 1960-as évekig, ugyanis ekkor érkezett az első Mazda személyautó, az R360. Az apró modellt hamar megkedvelték, így megágyazott a további modelleknek. Akkoriban alapozta meg a márka a Wankel-motoros hírnevét is, hiszen 1961-ben a vállalat licensz-szerződést írt alá a Wankel nevével jelzett bolygódugattyús motor fejlesztésére és gyártására a német NSU-val, hogy aztán 1967-ben a Cosmo sorozatgyártásban is ilyen motorral készüljön. A technika többek között az RX-7-ben fejlődött tovább, majd a Mazda a japán gyártók közül elsőként aratott diadalt a Le Mans-i 24 órás versenyen szintén egy bolygódugattyús versenygéppel. A vállalat 1984-ben vette fel a Mazda Motor Corporation nevet, nem sokkal később pedig egy máig élő legendát teremtett az MX-5 roadster képében, amelyből napjainkra már több mint egymillió példányt értékesítettek. A jövőről pedig Akira Marumoto, a Mazda Motor Corporation elnök-vezérigazgatója beszélt a 100. születésnapon: „Ahogy a következő 100 évre előre tekintünk, folytatni fogjuk a kihívásoknak történő folyamatos megfelelést egyedülálló modelljeinkkel, technológiáinkkal és tapasztalatainkkal, ez az, amiért vásárlóink szeretnek minket.”
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?