Dupla turbós BMW-Alpina – kombi úriembereknek

Alpina B5 Bi-Turbo Touring

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Vannak, aki szeretik ugyan a BMW-t, de még komolyabb autóra vágynak. Nekik készíti remekműveit Burkard Bovensiepen cége, az Alpina. A legújabb alkotás az 5-ös alapú B5 Bi-Turbo Touring.


A bajorországi Buchloe városkában található Alpina műhely egy autórajongó borász, Burkard Bovensiepen tulajdona, és a cég megérdemelten vívott ki magának előkelő rangot a BMW tulajdonosok, illetve a márkarajongók köreiben. Az Alpina átalakításaira leginkább a nemesítés szó illik tuning helyett, a módosított autók azonnal felismerhetők, és az évek során önálló stílust teremtettek a 20 küllős - jelen esetben 20 colos - felnik, a diszkrét csíkozások, no és persze a meggyőző technika, amelyre most sem lehet panasz. A mesterek az 550i Touring modellt vették alapul, és ennek 4,4 literes, V8-as, dupla turbós erőforrására "dobtak rá" cirka 100 lóerőt, azaz a motor a korábbi M5-ös 507 lovas szintjére került, sőt, a 700 Nm forgatónyomatékkal alaposan rá is ver. Ennek megfelelően a menetteljesítmények is meggyőzők, a kéttonnás monstrum 4,8 másodperc alatt robajlik fel 0-100-ra, végsebessége 303 km/h, és eközben a vezetőnek nem kell a sebességváltással foglalkoznia, mert a ZF-féle nyolcgangos Switch-Tronic szerkezet a helyzet magaslatán áll. Ugyan a hivatalos nevén B5 Bi-Turbo Touring nem a takarékosságával fog híveket szerezni, mindenképpen figyelemreméltó az Alpina tájékoztatása, miszerint az átlagfogyasztás akár 10,9 liter is lehet, továbbá a szén-dioxid kibocsátás 255 g/km. Az autó alapára nettó 98 800 euró.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?