Durvább volt a manipuláció az ADAC-nál, mint hittük

A Deloitte vizsgálat feltárta a csalást a német ADAC-nál

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az elnök lemondott, nem várta meg a belső vizsgálat eredményét. Ki viszi végig az ígért reformokat a politikai, kevésbé autós ügyben?


Mint korábban megírtuk, a német autóklub, az ADAC körül óriási botrány kerekedett. A szokásos éves megbízhatósági félmerésiken alapuló Sárga angyal díj közönségszavazásának megbuherálása után kiderült az is, hogy a vezetők mentőhelikopterrel jártak. A konzekvenciát levonva lemondott akkor a kommunikációs vezető és az egyesület vállalt egy független átvilágítást. Ez sajnos rosszabb eredményt hozott, mint várható volt, és azóta tovább dagadt a botrány a sajtó feltárta visszaélések kapcsán.
Hirdetés


Egyiptomi magánút céges repülővel? Nem gond, ha az egyik menedzser kisfia és az ő barátja lekésik a csatlakozást. A focit a németek is szeretik, még ha az adott kisváros csapata csak a Bundesliga másodosztályáig jut fel. De az, hogy az ADAC regionális vezetője az eső miatt felázott fű megszárításra mentőhelikoptert rendel a helyszínre a tagok pénzén, már bőven túlzás. Persze, mi sem egyszerűbb, a rotor keltette szél majd felszárítja a pályát, amíg bedobunk egy sört virslivel. Az elnök Peter Mayer magától lemondott, hogy elkerülje a jóval kínosabb felfüggesztést, amit a belső vizsgálat vont volna maga után. Kétlem, hogy ennyivel megúszná, maga a német igazságügyi miniszter figyelmeztette, hogy a klubtagok bizalmát visszanyerni nem csupán személyi kérdés.

Egy ilyen helyzetben az autógyártók együttes elhatárolódása úgy hat, mint amikor a kötözködő társaság leggyengébb tagja is becsületből belerúg a már földön fekvőbe. Nem mintha az autógyáraknak ne lenne elég vaj a bizonyos képzelt fül mögött, most mégis dacosan visszaadták az összes eddig kiosztott ADAC díjat, pedig eddig akár Németországon kívül is felhasználták a reklámjaikhoz a korábban sokra tartott elismerést. A Mercedes-Benz, a BMW és a Volkswagen is többszörös dobogós, illetve kategóriagyőztes volt az elmúlt években, így őket is érinti a díjak körüli mizéria.

A Deloitte vizsgálat kimutatta, hogy a kommunikációs vezető utasításainak megfelelően készültek a hamisított adatsorok a szavazásokról. Egy véletlen hiba, mint lehetőség kizárt. Az átvilágítás személyes interjúkon kívül adathordozók és egyéb informatikai eszközök átvizsgálásából állt. Az adatsorokat elemezve rájöttek, hogy a számok változása kísértetiesen hasonlít a 2005-óta létrejött eredmények kialakulásával és ami a legrosszabb, nem csak a Németország kedvence szavazást, hanem az egész Sárga Angyal díjat is érinti, így a könyvvizsgáló cég azokat is górcső alá veszi. Az ADAC előtt álló megújulási folyamat nagyon hosszúnak ígérkezik. Egy új embert, a német UNICEF elnökét, Jürgen Heraeust bízták meg a torpedótalálatot kapott hajó kormányzásával. Nem könnyű feladat elé néz.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?