Durván összecsuklott az EU autópiaca januárban

Csúnya számokat hozott a januári statisztika az új autók piacáról

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A hazai piac kisebb ütést kapott, ezért nem került olyan mélyen a padlóra, mint Európa többi része.

Januárban 726,5 ezer új autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban, 24,0 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 956,4 ezernél, ami egyúttal a legalacsonyabb januári adat, amióta a nyilvántartást vezetnek róla. A 27 uniós tagállamnak szinte mindegyikében kétszámjegyű volt a csökkenés. A nagyobb piacok közül a leglátványosabb éves visszaesés Spanyolországban következett be. Ott 51,5 százalékot zsugorodott a piac, a második legnagyobb esést pedig Németországban könyvelhették el, 31,1 százalékkal. Olaszországban pedig 14,0 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új autók száma januárban az egy évvel korábbihoz képest. A kétszámjegyű csökkenés alól csak két kivétel volt januárban. Az egyik Franciaország, ahol mindössze 5,8 százalékkal mérséklődött a forgalomba helyezések száma, a másik kivétel az utóbbi évben külön utakon járó Svédország, ahol viszont 22,5 százalékkal növekedtek az új autók eladásai.
Hirdetés
Magyarországon 8867 új autót helyeztek forgalomba az idén januárban, ez 12,3 százalékkal kevesebb a 2020. januári 10 114-nél. Az EU-ban a legtöbb autót a Volkswagen csoport márkáiból helyezték forgalomba januárban, 186,8 ezret, 26,8 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 255,3 ezernél. A második legtöbbet a Stellantis márkáiból, 164,5 ezret, ami 26,1 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 222,8 ezertől. A legnagyobb mértékben a Mitsubishi forgalomba helyezései csökkentek, 63,0 százalékkal 3472-re. Hondából pedig 50 százalékkal kevesebbet, 2460-at helyeztek forgalomba.
Forrás: MTI
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?