Egész Budapestet lezárnák a taxisok, ha nem lesz változás

Vége a demonstrációnak, ám újabbat, még keményebbet ígérnek a taxisok

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A taxisoknak nem a kormánnyal van bajuk - tudhattuk meg tüntetésük sajtótájékoztatóján. A budapestiektől elnézést kértek, ám jövő héten az egész fővárost lezárnák.


Ma délelőtt folytatódott a hivatalos személyfuvarozók demonstrációja a szerintük már a piac 50%-át uraló törvénykerülők ellen, illetve a már januárban meghozott szabályzok betartásáért. Mint arról beszámoltunk, reggel a Hősök terénél gyülekeztek, ahonnan Budára is átkanyarodva hajtottak a Belügyminisztérium épületéig, közben a Lánchidat elfoglalták.
Hirdetés
Több busz is módosított útvonalon kényszerült járni, az egyik szervező, Cifery Csaba elnézést kért a budapestiektől az okozott kellemetlenségért, továbbá diplomáciai gesztussal is élt: "Nem a kormánnyal van bajunk, Orbán Viktor és Lázár János úr kiadta a megfelelő utasítasokat, ezeket kéne betartatni" - fogalmazott. Nem is kellett sokáig várni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium válaszára. Állítólag már a szerdai, azaz a holnapi kormányülésen újabb, az illegális taxiszolgáltatás elleni szankciókat szigorító, az ellenőrzés hatékonyságát fokozó intézkedések lesznek napirenden, és vizsgálják a kötelező online pénztárgéphasználat bevezetésének szükségességét is.
Az NFM leszögezte: a kormány kezdettől a szabályosan működő magyar taxisok mellett áll, mert legálisan végzik a tevékenységüket, betartják a személyi és műszaki feltételeket, és fizetnek adót. A fejlesztési tárca is arra törekszik, hogy Magyarországon mindenki egyenlő feltételek mellett folytathassa személyszállítási tevékenységét. Az előírásokat szándékosan figyelmen kívül hagyó és ezzel jogosulatlan versenyelőnyhöz jutó vállalkozásoknak nincs helyük a taxis szolgáltatások piacán - hangsúlyozta a minisztérium.
Emlékeztettek: az elmúlt hónapokban korábban nem létező szigorú szankciók léptek életbe a feketepiaci taxizás visszaszorítása érdekében. A jogszabályi feltételek adottak a diszpécserszolgálati tevékenység engedély nélküli végzésének bírságolásához, a rendszám helyszíni elvételéhez is. A taxis tevékenységet szabályosan végző vállalkozásoknak az utasok kiszolgálását kényelmesebbé és gyorsabbá tevő infokommunikációs megoldások alkalmazásában van tennivalójuk - hívta fel a figyelmet az NFM. Ez ugyanis az a terület, amelyen egyértelműen hátrányban vannak taxisok, akik a már említett szabályzásokat, pontosabban azok betartatását sem tartják elégségesnek. Mint az a HVGonline videójában elhangzott: jövő hét kedden egész Budapestet le kívánják zárni, amennyiben addig nem lesz változás.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?