Egy 48 éves korszak vége: vegán lesz a Volkswagen kolbásza!

A Wolfsburgi dolgozók kedvenc eledele is megújul a cég zöldebb jövője érdekében

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Volkswagen csoport legkelendőbb cikkszámos "alkatrésze" az összeszerelés során fogy a legjobban, ennek ellenére nem csavar, de még csak nem is kenőanyag, hanem kolbász. 48 év után most mégis megváltozik a bevált recept, elhagyják belőle a húst.

Sokaknak újdonság lehet, de a Volkswagen már akkor megkezdte az élelmiszerei forgalmazását, amikor az autói gyártását. 1938-ban ez elkerülhetetlen volt, ekkor ugyanis Wolfsburg még nem egy virágzó közösség, hanem csak egy isten háta mögötti eldugott gyáracska volt, ahol enni kellett adni a dolgozóknak. Azóta már sok-sok év eltelt, de a kaja ugyanúgy a gyártósor termékei közt maradt. A cég legkelendőbb alkatrésze 1973 óta van forgalomban, közel 7 milliót gyártanak belőle évente, a gyári cikkszáma 199 398 500, és ami a legmeglepőbb, ez is étel. A számsor mögötti tartalom nem más, mint a Volkswagen híres kolbásza, a Currywurst, ami hamarosan örökre megváltozik.
Hirdetés
A közkedvelt hústermékből innentől ki fogják hagyni a húst, hála a cég zöld jövőről alkotott terveinek és elképzeléseinek, amelynek része, hogy 2025-re az összes Volkswagen üzemben csak vegán ételt szolgáljanak fel. Ezzel összhangban a kolbászhoz felhasznált sertéshúst is valamilyen vegán húspótló megoldás fogja helyettesíteni.

Amikor ezt először megláttam, megvallom őszintén, majdnem hagytam a munkát, hogy autóba ugorjak és induljak Németországba kipróbálni az eredeti Currywurstot, de szerencsére nem ilyen sürgős a dolog.

A VW CEO-ja, Herbert Diess állítása szerint ugyanis a Volkswagen üzemek fokozatosan terveznek majd átállni először a vegetáriánus, majd később a vegán változatra, így még pár év múlva is lesz lehetőség az eredeti valójában megkóstolni a legkelendőbb Volkswagen "alkatrészt": első körben Augusztus 20-án a cég legnagyobb adminisztrációs központja kezdi majd az átállást. Közel sem biztos viszont, hogy ezt az ötletet a gyártósorokig is sikerül majd eljuttatni, korábban ugyanis már megpróbálták beszüntetni a Golf gyártósorán a Currywurstot, akkor petíció, botrány és teljes káosz lett belőle, ugyanis a munkások addig küzdöttek a kolbászukért, míg vissza nem kapták.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2021.08.11. at 09:40
    Permalink

    Ezt a cikket felkapták valamiért itthon mert jól hangzik, de valszeg a végén ki fog derülni hogy kacsa volt az egész.
    Sokkal kisebb dolgokért is utcára ment a szakszervezet…
    Franciaországban pedig már lángokban állna Párizs…

Vélemény, hozzászólás?