Egy busz, ami a jég hátán él igazán

Emberméretű kerekekkel szerelt monstrum szállítja a turistákat Izland zord tájain

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az olvadó gleccserek megközelítése nem könnyű feladata, ahol a terepjárók már feladnák, ott könnyűszerrel robog tovább a nyolckerekű szörnyeteg.

A természeti csodákban bővelkedő Izland úthálózata nem túl sűrű, ráadásul harmadát nem is fedi aszfalt, így számos település megközelítéséhez erősen ajánlott a terepjáró. Ennél viszont jóval nagyobb kihívást jelent a természet kincseinek megközelítése, ami könnyen kifogna a legkeményebb terepjárókon is, nem beszélve a szállítható személyek erős korlátjáról. Szerencsére erre is van megoldás!
Hirdetés

A nyolc hatalmas kerékkel szerelt busz Sleipnir néven fut, ami a skandináv mitológia legfontosabb istenének nyolclábú lovára utal.

A gleccserek környékén nem ritka a hatalmas repedés, de ez sem jelent gondot, akár három méter széles résen is képes átmászni a 15 méter hosszú jármű. A technikai részletekről nem sok minden publikus, azt azonban lehet tudni, hogy egy 850 lóerős motor gondoskodik a hajtásról és a maximális 60 km/h eléréséről. A jármű 45 liter üzemanyagot kér száz kilométeren, ami nem is kirívóan sok, tekintettel a hatalmas kerekekre és a felhasználási körülményre, hasonló mennyiségű üzemanyagot kér egy átlagos városi csuklós autóbusz is. A turistákat bőrülések, fával borított padló és rengeteg ablak várja, így szinte lehetetlen egy-egy látványosságról lemaradni. Az expedíciós jármű teljesen egyedi készítésű, így igazából márkája sincs, bár elképzelhető némi volvós rokonság az elejét elnézve. Az elkészítés időigényét nem árulták el, de az árat igen, közel 160 millió forintot kóstál a nyolckerekű turistaszállító.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?