Egy E36-os BMW-be tuti nem fér bele a V12. Na fogd meg a söröm!

A 3-as kompaktba a nyolcas BMW motorját faragták bele

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A kompakt mindig is a csúnyácska, de élvezetes szereplője volt a sorozatnak, főleg akkor, ha sok köbcentit pakoltak a kis karosszériába. De vajon mit kezd a hármas 5,6 literrel?

Az E36-os is elindult a keresett youngtimerek felé vezető úton, egy szép állapotú, nagy motorral szerelt példány már milliós értéket képvisel. A 316i jelölés keveseket csigáz fel, de egy kétliteres vagy annál is nagyobb blokk már könnyen táncba viszi a farát. Az eladósorba került E36-hoz képest a gyári mérnökök csak kicsit mertek álmodni, az M3-asba is “csak” hathengeres motor került, ám az sem a kompakt karosszériába. Egy norvég BMW fanatikus gondolt egy merészet, és a 8-as sorozat legnagyobb motorját tette a hármasba. Az S70B56 kódnéven futó 5,6 literes V12-es csodák csodájára megfelelő helyet talált magának a géptető alatt. A 400 lóerő egészen elképesztő dinamikával ruházhatja fel a kis BMW-t, ám ez leginkább egyenesben lehet igaz, kanyarban nem feltétlen öröm egy ennyire orrnehéz autó. A komplett futómű egy M3 alól érkezett, de az ülések, az óracsoport és a műszerfal is a sportmodellé.
Hirdetés
A tizenhat évvel ezelőtt megépített különlegességtől most megválik a tulajdonosa, a kért összegről viszont nehéz megállapítani, hogy sok vagy kevés. Az autó gazdája átszámítva 10 millió forintot kér a BMW-ért, ami első hangzásra soknak tűnik, de érdemes figyelembe venni, hogy az S70B56 a világ egyik legritkább sorozatban gyártott BMW motorja. Ilyen kódú erőforrást csak a 850 CSi kapott, mindössze 1510 darab ilyen blokk készült, ami vélhetően még soha nem került egy hármas kompaktba.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?