Egy évet is kihagyhat Kubica

Hétórás műtéten esett át Kubica

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hétórás műtéten esett át Robert Kubica, akinek orvosai bizakodóak, hogy sikerült a versenyző jobb kezét megmenteni, de a gyógyulás egy évig is eltarthat.

Az orvosok bizakodóak, és bár az elkövetkező hét nap kritikus lesz Kubica jobb kézfejének gyógyulásával kapcsolatban, jó esély van arra, hogy teljesen felépülhet.
Vasárnap délután hétórás műtéten esett át a lengyel versenyző, amelyet hét orvos, köztük kézfej-specialista végzett.
„Nagyon fontos és nehéz műtét volt” – mondta Mario Igor Rosello professzor a San Paolo-i Kézambulancia vezetője. „Robert Kubica jobb kézfején két vágás volt, jelentős elváltozással a csonton és az inakon. Igyekeztünk az alkar funkcióját újraépíteni. Összesen hét orvos hét órán keresztül végezte a műtétet.”
Rosello professzor továbbá elmondta, hogy az elkövetkezendő hét kritikus lesz, ha nem lép fel komplikáció, akkor viszont jó esély van rá, hogy Kubica jobb keze teljesen meggyógyulhat.
„Nagyon nehéz most bármit is mondani, de az ilyen sérülésekből a teljes felépülés legjobb esetben is egy évet vesz igénybe. De az autóversenyzők mindig különleges páciensek. Volt már néhány motorversenyző sérültem, akik sokkal gyorsabban gyógyultak, mint vártuk. Erre most is megvan a remény.”
A Renault-csapat természetesen teljes mellszélességgel Kubica mellett áll, a csapat orvosa a helyszínen felügyelte Kubica ellátását, amellyel maximálisan elégedettek voltak.
„A balesetről érkező hírek sokként értek minket” – mondta Eric Boullier, a Renault csapatvezetője. „Nagyon elégedettek voltunk azzal, ahogy az orvosok ellátták őt, és szeretnénk ezt mindenkinek megköszönni a Santa Corona kórházban. Holnap (hétfőn) Olaszországba utazom Vitalij Petrovval együtt, hogy személyesen mondjuk el Robertnek, türelmetlenül várjuk vissza a csapatba.”
Kubica balesete igazi hullámot indított el a Formula–1-ben, szinte nem volt olyan versenyző, aki a weboldalán vagy twitteroldalán ne kívánt volna gyógyulás Kubicának. Fernando Alonso pedig személyesen is ellátogatott a kórházba.
Kubica balesetének körülményei még nem teljesen tisztázottak. Az biztos, hogy vasárnap reggel a Ronde di Andora Rali első gyorsasági szakaszán nagy sebesség mellett ütközött falnak Skoda Fabia S2000-esével, amely az autót a szemközti szalagkorlát végének dobta. A korlát gyakorlatilag felnyársalta a Fabiát és a motortéren keresztül a karosszériába is behatolt. Hogy a korlát maga vagy a karosszéria egy része okozta a sérülést, az egyelőre nem tudható.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?