Egy kicsi Honda a legkelendőbb autó Japánban

A Honda N-Box, egy japán belpiacos autó volt a legkelendőbb modell 2019-ben - Japánban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A kei car egy japán belpiacra szánt speciális járműtípus, amelynek népszerűsége töretlenül nő. 2019-ben a Honda N-Box-ból fogyott a legtöbb, és már harmadik éve uralják a kei autók a listát.

A japán autópiac talán az egyik legkülönlegesebb a világon, mert nagyon sok modellt nem exportálnak, hanem csak helyi piacra gyártanak. Ezek a JDM (Japanese Domestic Market – japán belpiac) autók aztán később valamilyen magán export által kerülhetnek mégis a világ más országaiba.
Hirdetés

A kei autó egy 1949-ben életre hívott járműtípus, aminek paramétereit központilag szabályozzák. Az 1998-as utolsó változtatás óta maximum 660 köbcentis motor hajthatja őket, aminek a legnagyobb teljesítménye 63 lóerő lehet. Nem lehetnek hosszabbak 3,4 méternél és szélesebbek 1, 48 méternél. Csak összehasonlításként, egy szintén 2019-es Suzuki Swift 3,84 méter hosszú és 1,73 méter széles. A Suzuki sem valami nagy, hát még ezek a kocsik. Viszont nagyon nagy irántuk a kereslet, mivel az adó és a biztosítás is sokkal olcsóbb a kei autók esetében, mint más, nagyobb modelleknél.
A 2019-es legnagyobb példányszámban eladott autó így talán már nem is annyira meglepő módon egy kei modell, a Honda N-Box lett 253 500 eladással. A típus nem teljesen új, az első verziót ezen a néven 2011-ben mutatta be a japán gyártó. 2017-ben jelent meg a jelenleg is fogalmazott második generáció, ami minden évben megdönti az addigi eladási rekordokat. Az N-Box olyannyira elnyerte a vásárlók tetszését, hogy 2011 óta már 1,7 millióan választották ezt a kocsit. 8 év alatt ennyi autót eladni nem kis teljesítmény úgy, hogy csupán egy országról és egy gyártóról van szó.
A Honda N-Box 3 változatban érhető el. Az alapmodell, az N-Box 1,4 millió yen (3,9 millió forint), az eggyel magasabb felszereltséggel az N-Box Splash 1,45 millió yen (4 millió forint), a legtöbb extrát felvonultató N-Box Custom pedig 2 millió yen (5,5 millió forint) összegért kerülhet egy boldog japán sofőr nevére. Felárért mindegyik kérhető összkerékhajtással is. A Honda emellett még további 3 kei autót forgalmaz Japánban: N-One, N-WGN és a középmotoros S660 roadster.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?