Egy Toyota Prius is lehet izgalmas

A Tokiói Autószalonra egy merész, Prius alapú tanulmányautót hozott a Toyota

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Toyota házi versenyrészlege, a TRD és a Modellista tuningcég által megálmodott Prius Ambivalent RD koncepcióautó minden, csak nem unalmas.

A japán tuningkultúra híres az extravagáns, különleges, érdekes átalakításairól, az extrém optikai tuning részeként sokszor mindenféle színben villódzó elemekkel díszítik a kocsikat, és persze a légterelőkkel sem spórolnak. Európai szemmel talán soknak tűnhet ez a fajta stílus, de szerencsénkre a szigetország készít olyan "konzervatív külsejű" autókat is, mint a Toyota Prius. Most azonban a legendás hibridet is kezelésbe vették a szabadjára engedett tervezők, és olyan kocsit faragtak belőle, ami teljesen ellent mond a Prius “unalmas zöld autó” sztereotípiájának.
Hirdetés
Ezt a Priust a Toyota Racing Development (TRD) és a Modellista tuningcég készítette fel közösen az idei Tokiói Autószalonra. A TRD leginkább menetdinamikai tulajdonságokat javító extrákat kínál a hagyományos Toyota modellekhez, valamint japán és amerikai autóversenyeken indít csapatokat (tehát nem összekeverendő a GR-Gazoo Racinggel, akik önálló részlegként működnek a Toyota-csoporton belül, és a Toyota sportmodelljeinek fejlesztésén kívül az FIA által felügyelt versenyeken indulnak). A Modellista a Toyotától független cég, de a márka modelljeinek optikai tuningjával foglalkoznak. Először a TRD látott neki a plug-in hibrid Prius vadításának, adaptív orrköténnyel, küszöbtoldatokkal, funkcionális diffúzorral és a futómű ültetésével érték el, hogy az egyébként nagy érzelmek kiváltására nem kifejezetten alkalmas autót élmény legyen vezetni – a hajtáslánc teljesítményét azonban nem növelték. Az átalakítást nagyobb kerekekkel és jobb fékrendszerrel fejezték be, mielőtt a Modellista is nekiállt a munkának. Ők sem szerénykedtek a külső tuningolása során, még több szpojlert pakoltak a karosszéria szinte minden pontjára. A legérdekesebb megoldásokat azonban a különlegesen világító elemekkel érték el: az első lökhárító két oldalára különböző minták vetíthetők, a felnik pedig csillag alakú LED-világítást kaptak. A leghangsúlyosabb kiegészítő viszont a harmadik féklámpa az autó hátulján, ami egy áttetsző, a tetőlemezről induló, hátúszóra emlékeztető fénycsík. Ez folytatódik a diffúzorban is, így vizuálisan határozottan kettéosztja az autót hátulról nézve. Egyedi csomagot állítottak tehát össze a japánok, mondhatnánk ellentmondásosnak is, amivel ők is tisztában vannak: kreálmányukat Ambivalent RD-nek keresztelték. Ha a képek alapján tetszetős az autó, videóval is tudunk szolgálni:
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?