Egymillió Volvo vészféksegéddel

Egymillió Volvót adtak el ütközésgátló és -megelőző segéddel

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Eladták az egymilliomodik olyan Volvót, amelyet automatikusan vészfékező rendszerrel szereltek fel. A city safety system elnevezésű koccanásgátlót 2008-ban az XC60-ben vezette be a svéd gyártó, a vészféksegédet 2010-ben elsőként a Volvo V60 és S60 kapta.


Az európai autópiacon folyamatosan növekszik a ráfutásra figyelmeztető jelzéssel kiegészített önálló vészfékezésre képes vezetéstámogató rendszerrel ellátott autók száma, a Németországban idén eladott minden ötödik Volvóban dolgozik ilyen.
A koros XC90 SUV kivételével miden Volvóban alaptartozék városi koccanásgátló az új modellekben immár 50 kilométer/órás sebességig tudja megfékezni váratlan akadály felbukkanása esetén az autót, amennyiben a sofőr erre nem képes. A távolságtartós tempomattal és ráfutásgátlóval ellátott fejlettebb védelmi rendszerek csúcsán a gyalogost és a biciklist is felismerő, intelligens alkalmazások állnak. A jövőben ezek állatok felismerésére is alkalmasakká válnak, sőt sötétben is védik az életet éjjellátó berendezés és radarok segítségével.
Hirdetés

A svéd Folksam biztosítótársaság tanulmánya szerint a koccanásgátlóval ellátott autók 63 százalékkal csökkentették az utoléréses balesetekből fakadó sérülések kockázatát az 50 kilométer/órás sebességhatárral korlátozott utakon. Amennyiben a baleset mégis bekövetkezett, 40 százalékkal volt kevesebb a sérülés, mint a City Safety nélküli járművek ütközése esetén. A Volvo közlekedésbiztonsági szakemberei szerint ez a védelmi berendezés a ráfutásos balesetek 20-23 százalékát előzi meg, így megnyugtató, hogy az útjainkon egymillióval több ilyen autó fut. Egy 2012-es tanulmány szerint a ráfutásgátlóval és vészfékezéssel felszerelt kocsik 42 százalékkal kevesebb eséllyel szenvednek balesetet az autópályán. A Volvo célja, hogy 2020-ra nullára csökkenjen annak az esélye, hogy valaki súlyosan megsérül, netán meghal egy új Volvóban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?