Egyre kevesebb helyen található az egyre olcsóbb üzemanyag

Mit tegyünk, ha nincs a kúton az egyre olcsóbb üzemanyagokból?

Lejtmenetben van az üzemanyagok ára, ám egyre kevesebb helyen található a normál fajtából. Mutatjuk, mit tehet az autós, akinek mindenképp kell a nafta.

"Ha nincs kenyér, miért nem esznek kalácsot?!" A javaslat az üzemanyagok kapcsán is megfogadható, persze az alapvető problémát nem fogja megoldani, legfeljebb a túlélésben segít. Bár több mint egy éve 480 forintos hatósági áron tankolható a 95-ös normál benzin és a hagyományos gázolaj, jelenleg azzal szembesülhetnek az autósok, hogy ezekből az üzemanyagokból annak ellenére nemigen találni már a töltőállomásokon, hogy július vége óta a külföldi rendszámosok mellett a hazai céges autókra sem vonatkozik a hatósági ár. Így a cégautósok és az átutazók az amúgy jelenleg hétről hétre kedvezőbb piaci áron kénytelenek tankolni, tehát ők nem termelnek veszteséget. A piaci áras normál és a jelenleg a legtöbb töltőállomáson gond nélkül megtalálható prémium üzemanyagok között pedig már nincs is jelentős árkülönbség, tehát azt vásárolva sem kellene a hiányt fokozzák.
Hirdetés
Ennek ellenére több, amúgy céges autót tankoló sofőrnél is tapasztaltam, hogy ha nem kap 95-öst, akkor félve emeli le a 100-as benzin pisztolyát, inkább megpróbál 95-öst találni, a sokadik kúton is, sikertelenül. Pedig

a 95-ösre nyugodtan tölthető a 100-as benzin, a normál gázolajra is mehet a prémium gázolaj, az autó biztosan nem fog emiatt panaszkodni.

Sokak szerint a magasabb minőségű üzemanyag még be is hozza felárát a kedvezőbb fogyasztással és a motor kímélésével (számos modern benzinmotorhoz eleve elvárás a 100-as benzin), de az biztos, hogy ártani nem fog. Ha pedig cégautót tankolunk, akkor a felára sem olyan jelentős, 5% körüli. Ha persze a 480 forintos hatósági áras üzemanyaggal vetjük össze a jellemzően 680 forintos 100-ast, vagy a 750 forint körüli prémium gázolajat, akkor már jelentős a felár. De amikor utóbbiakból van, a hatósági áras normálból pedig nincs, akkor mindenki kénytelen megvenni, és elfogadni azt, hogy az üzemanyagok világszerte megdrágultak, így még az is lehet, hogy az autózási szokásinkon kell változtatni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?