Egyre többen vennének újszerű autót

Az újautó-eladások felfutása doppingolja a fiatal használt autók piacát is

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egyre több az újszerű használt autó, és a keresletük is mind nagyobb. Az átlagosnál gyorsabban találnak gazdát - derül ki a Használtautó.hu közleményéből.

Miként arról már beszámoltunk, idén április végéig 21 ezer új személyautót értékesítettek Magyarországon, ami több mint 22 százalékkal haladja meg az előző év első négy hónapjának hasonló adatát. Az újautó-piac egyre dinamikusabb bővülése immár a használtautó-piacon is érezteti hatását: a Használtautó.hu adatai szerint egyre többen szeretnének sort keríteni az elmúlt években jórészt elmaradt autócserékre. Miközben 10 százalékkal nőtt az újszerű autók keresése a hazai használtautó-kínálat négyötödét bemutató portálon, a 0-2 éves autók átlagosan 16 nap alatt találnak gazdára, szemben az összes korosztály 36 napos értékével.
Míg a hirdetett használt autók átlagosan 36 nap után kerülnek le a Használtautó.hu oldalairól, az újszerű (0-2 éves példányok) számára fele annyi idő sem kell, hogy elkeljenek. Forgási sebességük a tavalyi adatokhoz képest 27 százalékkal csökkent Míg a hirdetett használt autók átlagosan 36 nap után kerülnek le a Használtautó.hu oldalairól, az újszerű (0-2 éves példányok) számára fele annyi idő sem kell, hogy elkeljenek. Forgási sebességük a tavalyi adatokhoz képest 27 százalékkal csökkent
„Az autópiac fokozatos magára találását erősíti, hogy egyre többen érzik úgy, eljött az ideje annak, hogy autójukat fiatalabbra cseréljék” – magyarázza Fodor László, a Használtautó.hu marketingvezetője. – „Újszerű autóra több mint 1,8 millió keresést indítottak április végéig az érdeklődők, ami tíz százalékkal haladja meg a 2012-ben mért szintet. Még meggyőzőbb adat, hogy a tavalyihoz képest átlagosan 27 százalékkal kevesebb idő is elég ahhoz, hogy egy újszerű, 0-2 éves személyautó az interneten gazdára találjon.”
Hirdetés
Egy 0-2 éves autó átlagosan kevesebb mint fele annyi idő alatt kel el a meghirdetéstől számítva, mint egy idősebb korosztályba tartozó gépkocsi - a Használtautó.hu adatai szerint. Mindez nem csupán a megnövekedett keresletnek, hanem a visszaeső kínálatnak is tulajdonítható. Az adatokból kiderül ugyanis, hogy a 2008 utáni évjáratokból kínált használt autók száma mintegy negyven százalékkal marad el a korábbiakétól. Ennek igen egyszerű oka van: a 2008 végén kirobbant válság óta az újautó-eladások száma a korábbi szint töredékére esett vissza. Miközben 2008-ig évi 160-180 ezer új autót helyeztek forgalomba Magyarországon, 2010 óta ez a szám folyamatosan 60 ezer alatt van. Pótolhatná a kieső részt a használtautó-import is, de ezen a csatornán ma elsősorban 8-10 éves vagy ennél is idősebb autók kerülnek be az országba.
A 2-5 éves használt autók továbbra is hiánycikknek számítanak a piacon, az újszerűekből - részint a szalonautók miatt - azonban jobb a kínálat A 2-5 éves használt autók továbbra is hiánycikknek számítanak a piacon, az újszerűekből - részint a szalonautók miatt - azonban jobb a kínálat
A legfiatalabb évjáratú autók kínálatát erősítik ugyanakkor az egyes autószalonokból kínált újszerű teszt- és bemutatóautók is. E szalonautókat átlagosan 10-12 százalékkal olcsóbban hirdetik meg, mint hasonló felszereltségű új társaikat, és a használt kínálatban szereplő többi fiatal autóhoz hasonlóan ezek a járművek is költséghatékony és reális alternatívát jelentenek az új autók vásárlása mellett.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.29. at 09:19
  Permalink

  Olvass bele ebbe: [url=http://www.autonavigator.hu/hasznaltauto/fiat_bravo_1_4_16v_dynamic_2009_-_hasznaltteszt-6628] Bravo [/url] Nem vagyok a véleményemmel egyedül, de ahogy írtam is nem tartom rossz autónak. Szerintem az autóipar alsó harmadába tartozik a Dacia és a Renault közé.
  3 év, 50e km és 3 misiig egy rakás jobbat/mást/nagyobbat dob a használtautó, én körbenéznék mégegyszer, de a szerelem általában győz. 🙂

 • 2017.10.29. at 09:19
  Permalink

  Most elbizonytalanítottál! Most akartam venni egy 2-3 éves Bravot a 6. Fiatomat követően, melyekkel soha nem volt semmi gondom! Ha “eszedbe sem jutna ilyet venni”, áruld el légyszíves, hogy szerinted milyet kéne? De, ha kérhetlek, nehogy 1,5 misiért 220000 ezerrel árult, 600000-ez futott béemvét ajánlj!

Vélemény, hozzászólás?