Egyre versenyképesebb régiós szinten a magyar üzemanyagár

Megtette a hatását az elmúlt hetek folyamatos árzuhanása

A KSH legfrissebb adatai szerint a 95-ös benzin átlagára már jóval a szomszédos országoké alatt jár itthon, a gázolaj viszont még mindig drágább ebben az összevetésben, igaz csupán 1 forinttal.

Az elmúlt héten tapasztalható csökkenésnek köszönhetően Magyarországon a 95-ös benzin átlagára 609 forint környékén alakult, ezzel az itthoni érték megegyezik a régiós mutatóval, de a szomszédos országokra szűkítve 12 forinttal kedvezőbb. A múlt pénteken közölt adatokhoz képest 17 forinttal csökkent a benzin átlagára, a régiós ezzel szemben mindössze 7, míg a szomszédos országoké 9 forintot mérséklődött. Így Közép-Kelet-Európában már csak Bulgáriában, Romániában, Lengyelországban és Szlovéniában kell kevesebbet fizetni egy literért.
Hirdetés
A gázolaj átlagára kisebb mértékben, 7 forinttal csökkent itthon a múlt pénteki KSH statisztika publikálása óta. Régiós szinten ennél valamivel nagyobb, 10 forintos zuhanás volt tapasztalható, a szomszédos országokat vizsgálva pedig 12 forint. Ennek fényében némiképp meglepő, hogy a határos országokhoz mérve 1 forinttal olcsóbb ithhon az üzemanyag, a régiós mutató viszont kevésbé kedvező, ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal szerint átlagosan 10 forinttal drágább Magyarországon a gázolaj. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Romániában, Szlovéniában, Szlovákiában, Csehországban, és Bulgáriában alakult kedvezőbben a gázolaj átlagára.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?