Egyszerűsödnek a közlekedési hatósági eljárások?

Júliustól egyszerűbb lehet a KGFB-igazolás

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Pár hónap, s a KGFB-igazolást nem kell majd a forgalmi engedély mellett tartani. Az igazgatási és szolgáltatási díjakat elektronikus úton is lehet majd fizetni.

Elfogadta az Országgyűlés a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program Egyszerűsítési Programjának közlekedési feladataihoz kapcsolódó törvénymódosításokat - olvasható a kormányportálon. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kezdeményezett változtatásokkal a gépjárművek kötelező felelősségbiztosításának igazolása is egyszerűbbé válhat az idei év második felére.
A biztosítói igazolást a továbbiakban nem kell majd a forgalmi engedély mellett tartani. A módosítások lehetővé teszik az igazgatási és szolgáltatási díjak elektronikus, átutalásos és bankkártyás fizetését is.
Hirdetés
Az új előírások szerint a baleset résztvevői a helyszínen kötelesek kölcsönösen megnevezni azt a biztosítót, amellyel felelősségbiztosítási szerződést kötöttek. A biztosítási kötelezettség teljesítését, a szerződés érvényességét az erre feljogosított hatóságok elektronikus úton ellenőrizhetik majd a kötvénynyilvántartásban a jármű műszaki vizsgájakor és tulajdonosváltáskor.
A korábbi rendeletmódosítások nyomán számos közlekedési eljárás akár otthonról, az Ügyfélkapun keresztül is kezdeményezhető és bonyolítható lesz októbertől. A törvénymódosítás megteremti a különböző igazgatási és szolgáltatási díjak elektronikus, átutalási megbízással vagy bankkártyával történő fizetésének lehetőségét. A járműnyilvántartás naprakészségét szolgálja, hogy a tulajdonosváltásokkal kapcsolatos, az eladó részéről szükséges bejelentések elektronikus úton is megtehetők lesznek a jövőben. Az új előírások legkésőbb 2013. július 1-jén hatályba lépnek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 06:01
  Permalink

  [i]Az új előírások szerint a baleset résztvevői a helyszínen kötelesek kölcsönösen megnevezni azt a biztosítót, amellyel felelősségbiztosítási szerződést kötöttek.[/i]
  És azt mondunk, amit akarunk? A kék-sárgára úgyis rá kell írni a biztosító nevét és a kötvényszámot, ha nem tudjuk, jöhet a rendőr.
  A “hülye” autós csak azt jegyzi meg, hogy nem kell nála lenni, de arra nem fog gondolni, hogy egy balesetnél nem tud nélküle megegyezni. Ha meg rendőrt hívunk, ő hivatalból feljelenti mindkét felet és majd íróasztal mögül eldöntik, hogy ki, milyen mértékben felelő. Így előfordulhat pl., hogy belénkjönnek hátulról, ami tiszta ügy lehetne, de a helyszínen felvett vallomások alapján kihozzák, hogy az előttes autó indokolatlanul fékezett. Vagy hasonló kellemetlenségek érhetik a “vétlen” autóst.

  Mélységesen egyetértek az pohi utolsó mondatával.

 • 2017.10.30. at 06:01
  Permalink

  Már rég nem kell magunknál hordani mivel a 326/2011-es Korm.rendelet, mely a 35/2000-es Bm. rendeletet váltotta le, már nem tartalmazza ezt a kötelezettséget.

  Butaság szerintem, mert ha baleset van akkor nem tudom ki mivel igazolja majd a biztosításának fennállását a helyszínen. Majd minden esetben rendőrt fognak kérni. Egy sima koccanásnál simán le lehetne rendezni egymás között, de mivel a kgfb nem lesz nála, rendőrt hív aki majd jól megbírságolja az okozót, aki eddig egy adatcserével megúszta, ha elismerte a felelősségét.

  A rendőr köteles ellenőrizni a kgfb fennállását és, ha a rendszerben nem találja és a helyszínen nem lesz nálunk, akkor indul egy feljelentés.

  Megint sikerült hüleséget alkotni, gratulálok….

Vélemény, hozzászólás?