Egyterűvel bővül a Toyota Prius kínálata

Toyota Prius V – csak a tere nagyobb?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kombisabb, azaz egyterűsebb farral és 15,5 cm-rel növelt karosszériával jelent meg a Toyota Prius V. Csomagtere ülésdöntés nélkül is 971 literes.

Nem bonyolították túl az egyterű Toyota Prius elnevezését, az alapmodell nevéhez mindössze a térfogat jelét, azaz a V betűt biggyesztették, ezzel mindenki pontosan láthatja, hogy a Prius V a nagyobb beltérrel több a hagyományos Priusnál és méreteivel egyébként a Toyota jelenlegi legnagyobb egyterűje is, hiszen a Versót is alaposan túlnövi. A 7,8 cm-rel növelt, 2778 mm tengelytávú padlólemezre épített ötajtós fara csaknem függőleges, a beltér méretét pedig a Priusénál 50 százalékkal nagyobbnak mondják. A 4615 mm-es hossz 17,5 cm-rel nagyobb és a tetőlemez is magasabban húzott a Priushoz mérten. Nőtt a fejtér és a hátsó ülések előtti, sík padlós lábtér is terebélyesedett, az igazi szenzáció azonban a csomagtér hátsó ülések mögött is 971 literes mérete, mely természetesen tetőig pakolva értendő. A második üléssor székei egyterűhöz illően tologathatók és támladőlésük szöge is szabályozható. A csomagtér padlójába szerelt akkumulátorok miatt a hátsó üléseknek csupán támladöntésével is csaknem törésmentes a raktérpadló, hosszú tárgyak szállításához az első utas-ülés támlája is előredönthető. Elöl is van újdonság a Prius V-ben, az áttervezett középkonzolra például egyel több légbeömlő került.
Az 1,8 literes benzinmotort és 80 lóerős villanymotort társító, fokozatmentes automata váltón keresztül hajtó, 136 lóerő összteljesítményű hibrid hajtáslánc és az opciók zöme is a lejtős hátú Priusból ismerős, de utóbbiak között új elemek is vannak. Ilyen a távolságtartós tempomat, vagy a műholdas rádiókat is fogó Entune szórakoztató-rendszer. Nem hiányzik a kulcs nélküli nyitó- és gombos indítórendszer, valamint a panorámatető sem. A Prius V fogyasztása a sima ötajtósénál jelentősebb, városi értéknek 6,2, országútinak 5,6 l/100 km fogyasztást írnak az amerikaiaknak, azaz a vegyes fogyasztási érték 5,9 l/100 km. Tisztán elektromos hajtással 20 km a Prius V hatótávja, végsebessége elektromos üzemben is megközelíti a 100 km/órát. Az egyterűt alapból plug-in rendszerűnek ígérik, azaz akkumulátorai hálózatból is tölthetőek lesznek, így az egyterű elektromos autóként is használható.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?