Eladó a BMW i3 ősatyja

Árverésen értékesítik a Zagato villanyautóját

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nincs új a nap alatt? Akár a BMW i3 vagy a smart fortwo electric elődjének is tekinthetjük a Zagato villanytörpéjét.


A Zagato név napjainkra már egyet jelent a különösen szép karosszériákkal, hiszen a Milánó melletti cég a legnemesebb márkák sportautóiból is képes még szebb masinákat faragni. Ám a kísérletező szellem valami másra is sarkallta őket az 1970-es években. Zele néven egy aprócska villanyautót mutattak be az 1972-es Genfi Autószalonon.
Hirdetés

A Zele üvegszálas karosszériája a Fiat 500 alapjára épült, háromféle változatban. Ám ezek a változatok, név szerint az 1000, az 1500, és a 2000 szerepelt, a szám a villanymotorok teljesítményét jelölte (wattban), a karosszéria mindegyiknél ugyanaz maradt. Összesen 500 darab készült belőle, amelyeket az USA-ban értékesítettek Elcar név alatt.

Az egyik fennmaradt példány az RM Sotheby’s aukciósház markaiba került, akik a „furcsa és csodálatos” névre keresztelt kollekciójuk tagjaként szeptemberben árverezik el. Egy 1000-es modellről van szó, amelynek 12 voltos akkumulátora teljes töltöttség esetén 80 kilométer megtételéhez szükséges energiát képes tárolni. A töltési folyamat is végtelenül egyszerű, hiszen mint egy egér a farkincáját, a Zele is hátul lógatja a kábelt, amit a hálózatba lehet dugni.

Az autót az első 11 évében ugyanaz a tulajdonos használta, aki végül eladta egy gyűjtőnek 1985-ben. Ugyanez a tulaj 2011-ben teljesen felújította az autót, a folyamatot ráadásul részletesen dokumentálta. Eredetileg hétféle színben gyártották az autót, a kalapács alá kerülő példány a sárgát kapta. Árát 6430, illetve 12 860 dollár közé, tehát 1,8 millió és 3,7 millió forint közé becsülik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?