Eladó az első Porsche! Mennyit adnál érte?

Árverésen értékesítik az első Porsche típust, amiből csak egy létezik

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Valószínűleg a fanatikus Porsche rajongóknak mond igazán sokat a Type 64 név. Ez volt ugyanis az első jármű, amelyet teljes egészében a Porsche épített.

Különleges darabja nem csak a Porsche, de az egész autógyártás történetének a Typ 64. Ez ugyanis az első jármű, amely a Porsche feliratot viseli. Természetesen Ferdinand Porsche már évtizedekkel korábban közreműködött furcsa és egyben nagyszerű autók tervezésében, ám a saját nevét viselő vállalkozás (Dr. Ing. h. c. F. Porsche GmbH) csak 1931-ben kelt életre. Eleinte szinte csak motorfejlesztéssel foglalkozó mérnöki irodaként, ám később jelentős szerepet kaptak a Volkswagen Bogár elődjének (KdF-Wagen) megszületésében, majd annak számos alkatrészét felhasználva megépítették a Typ 64-et. A Typ 64 azonban népautó helyett versenyautónak készült. Az 1500 kilométeres Berlin-Róma futamot célozták, amelyet 1939. szeptemberében rendeztek volna, ha a háború nem szól közbe. A világégés előtt csupán egyetlen darab készült az autóból, egy picit később azonban még két másikat is összeszereltek. Ezek közül az egyiket Ferry Porsche (Ferdinand fia) használta és ez az egyetlen darab, amely túlélte a történelem viharait.
Hirdetés
Az alumínium kasztnis, 32 lóerős masinát Ferry Porsche Ausztriába vitte a háború után és Sergio Pininfarinára bízta a helyrepofozását. Később egy osztrák versenyző tulajdonába került, aki 1995-ös haláláig birtokolta. Két évre rá következett az újabb tulajdonosváltás, most pedig ismét gazdát keres. Illetve nem most, hanem majd egy augusztusi aukción, amit a kaliforniai Montereyben rendeznek. A kikiáltási árát egyelőre nem közölték, de valószínűleg horribilis összegre számíthatunk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?