Eladó Truman elnöki limuzinja

Egészen korrekt áron hirdették meg a hetven éves elnöki autót

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy darabka amerikai történelem tulajdonosa lehet az a boldog licitáló, akinél utoljára koppan a kalapács.

Komoly presztízse van annak, hogy melyik gyártó termékében utazik az Egyesül Államok elnöke, ezt viszont mégsem használta ki a General Motors. Harry S. Truman a második elnöksége előtti kampány során a GM-től kért autókat, ezt azonban visszautasított az amerikai óriás. Az újra megválasztott elnök másodszor már nem a General Motors ajtaján kopogtatott, hanem a Fordé lett a lehetőség, aki élt is vele.
Hirdetés
A tíz darab elnöki limuzin a Fordhoz tartozó Lincoln kínálatából került ki, azon belül pedig a Cosmopolitan típus szolgáltatta az alapokat. A speciálisan készült modelleket jócskán megnyújtották, így jutott hely plusz két ülésnek, amik a leghátsó sor gigantikus lábteréből rabolták el a centiket. Az elnök igényeihez igazított Lincoln súlya három tonnára, a hossz pedig 610 centire nőtt, amihez 3,68 méteres tengelytáv társult. Az eladásra kínált 1950-es évjáratú Cosmopolitant Truman a New York-i látogatásai alkalmával használta, majd 1990-ben teljes felújításon esett át, 2001-ig pedig egy múzeum gyűjteményét gyarapította. A két atombomba ledobására rábólintó elnök limuzinját 152 lovas V8-as erőforrás hajtja, a váltó pedig egy Cadillac eredetű négyfokozatú automata. Az elnöki limuzinra 160 ezer dolláros (körülbelül 50 millió forintos) árcetli került, ami szakértők szerint egészen baráti, bár az valószínű, hogy a leendő tulajdonosnak ennél többet kell átutalnia, ha Truman ülésébe szeretne huppanni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?