Éledeznek az egyedi autókat gyártó cégek

Stratos, Hidalgo és Tüzes Lehellet

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Svájcban átkarosszálnak, Olaszországban autót építenek, az Egyesült Államokban meg lecserélik a műanyag alkatrészeket.

Legkönnyebb dolga a Firebreather nevű autó készítőinek volt, hiszen csak az új Chevrolet Camaro karosszériájának műanyag alkatrészeit kellett lecserélniük ahhoz, hogy létrejöjjön az újdonság. Ebben az esetben egyébként ezt a történelmi hűséghez való ragaszkodásnak is tekinthetjük, hiszen maga a GM is hasonló képpen járt el 1968-ban, amikor a Camaro-ból elkészítette a Pontiac Firebird-öt. Ma ez utóbbi márka halott, a névhasználati jogok azonban még élnek, ezért Firebreather néven forgalmazza Firebird-klónját az Exxodus Pictures filmes cég – előny volt a hatalmas tapasztalat, amelyet a moziautók felkészítése során szereztek. A gyakorlati megvalósítást a Classic Design Concepts nevű cégre bízták, mivel nem csak kellékként – a Jinn nevű filmben szerepel majd a Firebreather – számolnak vele, de forgalmazni is szeretnék majd. Műszakilag nem nyúltak a konstrukcióhoz, de az amerikai tuning ipar számos teljesítmény-növelő beavatkozást kínál a small-block V8-ashoz.
Svájcban ennél egy lépéssel tovább mentek. A Helvetic Motor Company nevű vállalkozás elkészítette a Hidalgo prototípusát. A remek arányokkal megáldott karosszériával rendelkező kupé a harmincas évek art deco autóit idézi, de azoktól eltérően villámgyors. Az alapot a Mercedes SLK roadstere jelenti, abból is az 5,5 literes V8-as motorral szerelt AMG változat. A teljesítmény egyelőre 360 lóerő, de biztosra vehetik a reménybeli tulajdonosok, hogy az SLK modellváltásának Párizsban esedékes bemutatójakor a Hidalgo is megkapja az új, 5,5 literes biturbó V8-ast. A gyönyörűen megmunkált karosszériát elnézve egyébként lényegében mindegy, hogy 360 vagy félezer lóerő mozgatja-e az autót, az elég szép ahhoz, hogy már álló helyzetben is elcsavarja a közlekedők fejét. A HMC garantálja az exkluzivitást, a rengeteg kézi munkának köszönhetően 310 000 euróban határozták meg a Hidalgo vételárát – ez felével több, mint amit a jóval erősebb 458 Italiáért számláznak a Ferrari tulajdonosok a használatautós oldalakon. Ezzel ugyan nem képes lépést tartani a svájci kupé, de az a veszély se fenyegeti a tulajdonost, hogy még egyet lát majd szembe jönni – évente legfeljebb hat darab összeszerelését vállalja a Helvetic Motor Company, míg Ferrariból több ezer készül egy-egy modellévben. Az ilyen kínos szituációk elkerülésére egyébként van egy még biztosabb módszer – tényleg egyedi autót kell építeni. Baloccóban sikerült elfényképezni egy olyan autót, amely a legendás Lancia Stratos vonásait viseli magán. Egyelőre nem sok ismert az autóról, a találgatások szerint nem gyári prototípus, hanem egy, dúsgazdag vásárló megrendelésére készülő egyedi autóról van szó. Az eredetihez hasonlóan ebben is egy Ferrari motor dolgozik, a hírek arról szólnak, hogy egy Ferrari 430 Scuderia karosszériáját rövidítették meg, a felfüggesztést és a motort pedig változatlanul hagyták. Állítólag azért körözött a Fiat saját tesztpályáján az autó, hogy véglegesítsék az ESP hangolását – ha elég vastag a pénztárca, semmi nem lehetetlen.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?