Elektromos autóként tér vissza a Renault 5

A Renault egy legendás típussal lép be a modern, mégis retró villanyautók piacára

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Újabb taggal bővül a cukisággal és retróval felvértezett villanyautók piaca. A régi időkre visszakacsintó Honda e és Fiat 500 mellé a Renault is bedob egy múltidéző kisautót.

Egyre több konkrétum derül ki a Renault következő éveit meghatározó stratégiáról. A “Renaulution” néven futó terv részeként számos elektromos modell megjelenésére lehet számítani 2025-ig. Ezzel egyidejűleg pedig néhány hagyományos hajtású típustól biztosan megszabadul a Renault, ahogy arról nemrég beszámoltunk. Továbbá várható a Megane elektromossá válása, most viszont az új Renault 5 prototípusát mutatták be.
Hirdetés
A Renault nem a hecc kedvéért készítette el az 5-ös újragondolt változatát, hanem meg is erősítette, hogy tényleg visszatér a kisautó. A régi modell 1972 és 1996 között készült, ezalatt két generáció született a francia kisautóból. Mindkét széria jellemzője volt a döntött far és a hosszúkás lámpa, illetve az 1,4 literes turbómotorral szerelt sportváltozat. A furgonként, illetve kis szériában kabrióként is elérhető Renault 5 széles motorválasztékának és kedvező árának köszönhetően sikert aratott, a két szériából összesen bő 5,5 millió példány talált gazdára. Az imádnivaló formájú prototípus le sem tagadhatná eredetét, főleg a már említett döntött faron elhelyezett hosszúkás lámpák a legárulkodóbbak, de hátul még az oldalra tolt jelvény is az őst idézi. A modell megjelenés sportos, a lökhárítók és a küszöbök alsó részét hangsúlyossá teszik a fekete részek, a kerekek felett jelentős a szélesítés, továbbá a B-oszloptól is eltekintettek a tervezők. Az első kilincsek az ajtó síkjába simulnak, a hátsók pedig az ablakra költöztek így első ránézésre háromajtósnak tűnik.
Hirdetés
A hajtásról csak annyit árultak el, hogy a kisautót eleve elektromosnak tervezték, így belső égésű motorral semmilyen formában nem számoltak. A Renault 2025-re úgy kalkulál, hogy az eladott autók harmada lesz elektromos, ebben pedig jelentős szerepet szánnak az ötösnek. További elektromos autók megjelenésére is lehet számítani, nem titkolt módon a Renault 4 is új formában tér vissza.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?