Elektromos hajtású Mercedes-Benz SLS AMG

Jövőre jön az elektromos Merci SLS AMG E-CELL

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

2013-ban kerül piacra az SLS szupersportkocsi elektromos hajtású változata, teljesítménye megközelíti a V8-as változatét, hatótávjáról egyelőre nincs információ.


A tavalyi Detroiti Autószalonon bemutatott Mercedes AMG SLS E-CELL fejlesztéséről és technikai részleteiről adott ki újabb információkat a Mercedes-Benz. Az első és legfontosabb, hogy egyelőre ugyan limitált darabszámban, de 2013-ban már biztosan kapható lesz az elektromos hajtású szupergép.
Hirdetés

A Mercedes mérnökei 2010 óta fejlesztik a négy kerék mögött elhelyezett, négy villanymotorból álló hajtásláncot: kombinált teljesítménye 526 LE, legnagyobb össznyomatéka 880 Nm. A megoldás különlegessége, hogy a motorokat nem a kerékagyba építették, hogy ezzel is csökkentsék a rugózatlan tömeget. A rendszer állandó összkerékhajtást biztosít állandóan aktív nyomatékelosztó rendszeren keresztül, ami javítja az autó kanyarvételi képességeit és tapadását, mindemellett csökkenti az alul- vagy túlkormányozottság fellépésének esélyét, és ezáltal az ESP-t, azaz a fékeket is ritkábban kell használni.
Az összkerék-hajtás alkalmazása miatt le kellett cserélni az SLS kettős keresztlengőkaros futóművét, és helyébe a rugót és a lengéscsillapítót egy egységben tartalmazó nyomórudas, multilink elrendezést alakítottak ki. Előre 402 x 39, hátulra 360 x 32 mm méretű kerámia-kompozit féktárcsákat szerelnek, a blokkolásgátló és a menetstabilizáló beállításait újrakalibrálták a villanyhajtáshoz.
Az SLS AMG E-CELL folyadékhűtésű 400 V-os lítium-ion akkumulátor csomagját a karbonszálas műanyagból épített kardánalagút alá, az alumínium vázszerkezetbe integrálták, az akkumulátorokat pedig a fékezések között keletkező energia visszatöltésével táplálják. A Mercedes fejlett elektronikus vezérléssel alakítja át az akksikból jövő egyenáramot háromfázisú váltóárammá, a villanymotorok és az akkumulátorok hűtését és megfelelő üzemi hőmérsékletét két különálló hűtőkör biztosítja.
Az SLS AMG E-CELL a V8-asnál két tizedmásodperccel lassabban, 4 másodperc alatt fogja elérni álló helyzetből a 100 km/h-t, ellenben benzinből egy cseppet sem fog fogyasztani, s szén-dioxidot sem fog eregetni. Megvalósulása állítólag már nem fikció, jövőre piacra ígérik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 02:28
  Permalink

  Hagyd, sosem fogja megérteni. És ez tulajdonképpen jó is, mert amíg ezek már a fizetésük 100%-át fogják eltankolni, addig az értelmesebbje szép nyugodtan kényelmesen közlekedhet. 🙂

 • 2017.10.31. at 02:28
  Permalink

  “Jövőre”

  Azért ez bátor kijelentés.Ne fogadjatok rá….

  “Pár éven belül ugye az akkuk mennek először tönkre”

  10+ év neked pár ????? Ugye NEM….

  Lehet az a 2 km 5 is ha nincs sok lámpa.Lényeg a sebbeségfenntartás….

 • 2017.10.31. at 02:28
  Permalink

  Arni 😀
  2km arra van hogy egy egy falun átrobogj 60nal emisszió nélkül 😀
  Nem az számít hogy mivel mész hanem hogy menyit fizetsz 1Ft/km közlekedési költségre.

 • 2017.10.31. at 02:28
  Permalink

  Remek dolog, hogy elektromos, csak nem ilyen “semmire nem való” sportkocsikat kellene elektromosban építeni, hanem mindenki által használható, lehetőleg multifunkcionális 5 ajtós, 5 személyes tágas járműveket!
  Az ilyen lapos, szűk, ráadásul méreg drága szemétdombok nem képviselnek valódi értéket közlekedési eszközként.

Vélemény, hozzászólás?