Elektromotorral spórol a SUV, 1,4-es dízellel a kompakt Kia

Hibrid Sportage és szupertakarékos Kia Cee’d

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kisegítő hibrid hajtást kapott a Kia Sportage, a Cee’d esetén az 1,4 literes dízelmotorból hozták ki a lehető legkevesebbet.

Mindössze 4,4 l/100 km-re sikerült leszorítani a Kia Sportage szabadidő-autó fogyasztását, igaz ehhez dízel-hibrid hajtással látták el. Az 1,7 literes, 115 lóerős dízelmotorhoz csatlakozó váltóba építettek egy 7 lóerő maximális teljesítményű elektromotort, amelynek ereje tökéletesen elegendő ahhoz, hogy a turbólyukon gond nélkül átsegítse a motort. ezen kívül csökkentették az autó légellenállását, és különösen alacsony gördülési ellenállású abroncsokat is szereltek a felnikre. Kiegészítő hibrid rendszerről van tehát szó a dél-koreai szabadidő-autó esetén, amely sokkal olcsóbban gyártható a teljes hibrid rendszernél – ennek ellenére nem valószínű, hogy belátható időn belül valósággá válik. Nem olyan nagy ugyanis a fogyasztás-előny a normál dízel változathoz képest, ami gazdaságossá tenné a hibrid rendszer felárát, azt azonban nagyon jól jelzi az autó, hogy amint az adókedvezmények esetleg a megfelelő irányba mozdulnak, a Kia azonnal képes lépni.
A kompakt Cee’d fogyasztását az új, 1,4 literes, 90 lóerő teljesítményű dízelmotorral szorították lejjebb. Vezérelt segédberendezéseket kapott az erőforrás, megnyújtották az áttételeket, beburkolták a padlót is, és nem hiányozhat az ISG motorleállító sem. Az eredmény 94 g/km-es CO2-kibocsájtás, ami 3,6 l/100 km-es szabványos átlagfogyasztásnak felel meg. Mindezt hibrid hajtás alkalmazása nélkül, a belső égésű motor működésének optimalizálásával érték el. Arról azonban egyelőre nincs hír, mikor és milyen formában kerülhet az 1,4 literes dízelmotor a Zsolnán készülő alsó-középkategóriás autó motorterébe.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?