Elfogadták: új időmérés jön idén a Forma-1-ben

Izgalmasabbak lesznek idén az F1-es időmérők

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Nemzetközi Automobil Szövetség elfogadta a Forma-1-es időmérőre vonatkozó új szabályokat, melyek már az idei évben érvénybe lépnek a versenyeken.


Új időmérési rendszer kavarja fel azt az állóvizet, ami évekig volt a Forma-1-es versenyhétvégéken. A módosításoknak köszönhetően izgalmasabbá és kiélezettebbé válik a küzdelem a szombati napokon. Az új szabályokat a héten fogadták el a csapatok, a FIA nyilatkozata alapján pedig már az idénynyitón alkalmazni fogják a megújult időmérő rendszert. Lássuk, hogyan is fog működni.
Hirdetés

A három részre bontott edzés megmarad, így továbbra is lesz Q1, Q2, Q3. A Q1 hossza 16 perc lesz. Az első hét perc után a leglassabb versenyző kiesik. Ezt követően minden eltelt 1,5 perc után kiesik egy versenyző, egészen a leintésig. A Q1-ben 7 pilóta esik ki, 15 továbbjut a Q2-ben. A Q2 az előbbihez hasonlóan zajlik. A 15 perces futamban 6 perc után kiesik az első versenyző, ezt követően másfél percenként esnek ki a többiek. Összesen 7 pilóta búcsúzik itt is, 8 továbbjut a Q3-ba.
A végső szakasz 14 perc hosszú, az első öt perc után esik ki az első versenyző. Ezután minden 1,5 percben lehúzzák az utolsót, az utolsó 1,5 percre a két leggyorsabb versenyző marad, ők küzdenek meg a pole pozícióért. A futam végét kockás zászló jelzi, nem pedig az idő letelte, azaz a megkezdett köröket még be lehet fejezni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?