Elgyengült az Opel az alacsony oktánszámú benzintől

Afrika Race: második lett a magyar kamion

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az Afrika Race-en célba érő Szalayék nem egyedül ünnepeltek a Rózsaszín-tó partján, hiszen egy magyar turistacsoport is épp arra járt.


Szalay Balázs és Bunkoczi László pályafutása során ötödször gurulhatott át a Rózsaszín-tó partján felállított céldobogón. Igaz, először az Africa Race történetében, hiszen korábban (2004 és 2007 között) mindig a Dakar-rali befejezését ünnepelték Szenegálban.
Hirdetés

"Afrika természetes, nyers szépsége semmit sem változott az évek során, ezért is jöttünk vissza" – idézi Szalayt a dakar.hu. "Maga a verseny is nagyon tetszett, óriási élményt jelentett, egy kicsit olyan volt, mint a Dakar 1996-ban. Még nem olyan profi, még nem olyan leszabályozott, viszony teljesen versenyzőközpontú. Nyilván azok a szakaszok voltak a kedvenceim, amelyeken másodikok lettünk, s azokat nem kedveltem, amelyeken a motorgondok miatt csak küszködtünk.”

Az Opel Dakar Team párosa remek formában kezdte a viadalt, öt szakaszon is másodikként ért célba, csakhogy a marokkói utolsó gyors előtt alacsonyabb oktánszámú benzint tankoltak a Mokkába, s attól kezdve csak szenvedés volt az életük. Begyűjtöttek jó néhány óra büntetést, de nem adták fel, és elértek a dakari célig. "A részsikerekből lehet táplálkozni, jó hír, hogy versenyben tudtunk lenni Schlesserrel" – tette hozzá a navigátor, Bunkoczi László. "Bár nem ilyen eredményért jöttünk ide, annak nagyon örülök, hogy itt vagyunk, mert remek pályákon versenyeztünk, s mert itt vannak a sivatagi versenyzés gyökerei, innen indultunk el annak idején."
És szurkolásban sem volt hiány: egy magyar turistacsoport teljesen véletlenül éppen a Rózsaszín-tó partján járt a 6000 km-es Afrika Race finisével azonos időpontban, s amikor meghallották, mi történik, természetesen egy tapodtat sem mozdultak, amíg alaposan meg nem ünnepelték Szalayékat, no és persze a kamionos kategóriában összetett második helyen végző Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László triót.

Az Afrika Race összetett végeredménye (élcsoport)
Autósok
  1. 1. Jean-Louis Schlesser, Thierry Magnaldi (francia, Schlesser Buggy) 35:13:06 h
  2. 2. Loomans, Driesmans (belga, Toyota Hilux) + 1:42:14 h
  3. 3. Henrard, Barbier (francia, Buggy) + 2:55:13 h
  4. ...18. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) + 44:33:18 h


Kamionosok
  1. 1. Tomas Tomecek, Vojtech Moravek (cseh, Tatra) 39:24:45 h
  2. 2. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) + 1:52:56 h
  3. 3. Jacinto, Marques, Cochinho (portugál, MAN) + 2:05:54 h



A kétszeres Dakar-győztes Schlesser barátjának, Michael Schumachernek ajánlotta győzelmét, remélve, hogy a síbalesetet szenvedő F1-pilóta ellátogat mondjuk a következő Africa Race-re.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?