Elhasalt a jávorszarvas-teszten a legújabb Nissan Qashqai is?

Az autó, ami elugrik a jávorszarvas elől? Látványos videón küzdött meg a Nissan Qashqai a teszttel!

Nem csak a sebesség a fontos a hirtelen kikerülőmanőver tesztjén, hanem a stabilitás, a kiszámíthatóság és a könnyű kezelhetőség is. Erre remek példa a Nissan hibrid újdonsága, a Qashqai e-POWER. Videón a pattogós próba, megéri vetni rá egy pillantást.

Bemutatkozott a legújabb generációjával és az ahhoz kérhető e-POWER hibridhajtásával is a városi terepjárók, avagy a crossoverek kategóriájának egyik első hírnöke, a Nissan Qashqai. A furcsa nevű japán azonban olyat mutatott a spanyol km77.com jávorszarvas-tesztjén, amire senki sem számított: minden modern biztonsági elektronikája ellenére lényegében elpattogott a hátulja és alig lehetett az úton tartani. Mindez nem csak a hirtelen kikerülőmanőver próbáján mutatkozott meg, már a szlalompályán is úgy kellett összeszedni a Nissan újdonságát az utolsó bójánál.
Hirdetés
A jávorszarvas-teszten is ugyanazt a problémát láthatjuk: az autó a hirtelen irányváltoztatás okozta dőlés és az ESP beavatkozás miatt elemeli a hátsó kerekeit az útról, ami az autó farának kisodródásához vezet. Ez részben a hátsó kerekek rövid rugóútjának köszönhető, részben az első futómű hangolásának. Mint azt a videóból is láthatjuk, ez leginkább csak elsőre meglepő a sofőrnek, a jelenség kezelhetőbbé válik, amikor már tudják, hogy mit kell csinálni. Ennek ellenére valódi bukásnak nem nevezhető a kísérlet, hiszen az autó 77 km/órával bójaérintés nélkül is képes volt átjutni a pályán, de 78 és 79 km/órás sebességgel is csak súrolta a pálya szélét jelző kúpokat. A sebességgel tehát nincs gond, és a sofőr elmondása szerint sem zavaró a kintről félelmetesnek látszó karosszériamozgás, ha a sofőr ismeri az autóját és fel van készülve a reakciójára.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?