Elkelt a világ legdrágább autója

3,1 milliárd forint egy Ferrariért

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kezdetek óta nem volt meglepetés, hogy komolyabb vagyont fizet majd az a gyűjtő, aki szeretné a kollekciójában tudni a Ferrari 250 Testa Rossa Prototyp modellt. Most kiderült, mennyit ér a legdrágább aukción értékesített autó.

Nem csak az autós felhozatal, de az aukció szempontjából is sikeresnek mondható az idei, Kaliforniában rendezett Pebble Beach Concours d'Elegance szépségverseny és kiállítás. Óriási érdeklődés övezte a legrégebbi Bentley licitálását, amelynél közel egymillió dollárra kúszott fel az összeg, de a legnagyobb durranást kétségtelenül a Gooding & Company által prezentált Ferrari jelentette.
Már júliusban - az árverés bejelentésekor - felmerült, hogy ennél az autónál új rekord születhet, hiszen igazi unikumról van szó: az 1957-ben 290MM alapra épített, V12-es motorral hajtott, hátul de Dion tengelyes, jobb kormányos 250 Testa Rossa Prototyp az autóversenyzés történetének egy darabja. A kocsi 1000 kilométeres versenyen debütált a Nürburgringen, ahol Masten Gregory és Olindo Morolli a 10. helyen végzett vele. A Scaglietti karosszériás, 0666 TR alvázszámú gép megjárta Dél-Amerikát is, ahol a Venezuela Grand Prix-n és az argentin Buenos Aires 1000 kilométeres futamon egy 3. és egy 2. helyen intették le.
A korábbi árveréseken 7,2 és 6,1 millió dollárért elkelt Ferrarik érzékeltették, hogy szép summa van kilátásban, sokan a 10 milliós határ megközelítésében is bíztak, de arra talán még a legoptimistábbak sem számítottak, hogy valaki 16,39 millió dollárt, azaz kb. 3,1 milliárd forintot is hajlandó lesz megadni. Ezzel a Ferrari 250 Testa Rossa Prototyp minden idők legdrágább, nyilvános árverésen elkelt autója lett.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?