Elképesztő: a 30 év alattiak fele internetezik vezetés közben

Már nem csak telefonálunk, internetezünk is a volánnál

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Telefonálni tilos, üzenetet írni még veszélyesebb, az internetet böngészni pedig még nagyobb felelőtlenség vezetés közben.

Itthon sem kirívó eset, hogy a dugóban várakozó autókban, de sajnálatos módon akár vezetés közben is látni sofőröket, akik a telefonjukat nézik. Egy hívás indításához sajnos sok esetben - a fix tartó nélküli, vezeték nélküli kihangosító-rendszereknél is - szükség van erre, de még veszélyesebb kór ütötte fel a fejét az elmúlt években, ez pedig a vezetés közbeni internetezés, ami még a volán mögötti sms-írásnál is gyorsabban terjedőnek tűnik.
Az amerikai State Farm Mutual Automobile Insurance, azaz az Egyesült Államok legnagyobb biztosítótársasága által készített felmérés szerint a 18-30 év közötti korosztály 48 százaléka böngészi az internetet autóvezetés közben. Nem nehéz kitalálni, hogy mindez az okostelefonok robbanásszerű terjedésének köszönhető - példaképp az Apple iPhone eladásai tavaly 72 százalékkal nőtték túl a 2010-es számokat, s vélhetően idén sem lesz szerényebb ugrás, ahogyan az Android rendszerűek terén sem.
Hirdetés

A State Farm által júliusban végzett adatfelvétel arról is beszámol, hogy az autóvezetők leginkább e-maileket néznek vezetés közben, második helyen pedig a közösségi oldalak böngészése áll, utóbbi százalékos aránya az egy évvel korábbi 21-ről 36 százalékra nőtt a volán mögül netezők körében, míg a levelezés aránya 32-ről 43 százalékra változott.
Mindez amiatt is meglepő, mert az USA 35 államában már most is tiltott a vezetés közbeni telefonhasználat, s a National Transportation Safety Board (NTSB), azaz az "amerikai OBB" azért lobbizik, hogy mind az 50 tagállamban büntessék a volán mögötti telefonálást. A State Farm kutatását vezető Chris Mullen is megjegyezte: "a vezetés közbeni internetezés újabb, az autóvezetést zavaró tényező, mely ellen mind a szabályzással, mind az oktatással, mind pedig technikai megoldásokkal fel kellene lépni". Mi leginkább az oktatást és a meggyőzést javasolnánk: vezetés közben ne vegye kézbe senki sem a telefonját, nem csak azért, mert bírság járhat a kézben tartott telefonért, hanem mert veszélyes az autóvezetés mellett bármi egyébbel foglalkozni!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?