Elkészült a négymilliomodik Skoda Octavia

Minden idők legnépszerűbb Skodája, azaz az Octavia négymilliós jubileumához ért

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A kompakt kategória határait mindig is feszegető Octavia, azaz a Skoda eddigi legnépszerűbb modellje a héten készült el négymilliomodik példányával.


Ismét ünnepel a Skoda. A Rapid Spaceback múlt heti gyártáskezdete után ezúttal a négymilliomodik Octavia elkészülése az esemény. Jelentős alkalom ez, hiszen az Octavia 1996-os megjelenésekor nem csak a Skoda számára jelentette az első, már teljes egészében a Volkswagen szárnyai alatt fejlesztett, valóban vadonatúj modellt, hanem egyben a kompakt kategóriában is újdonságnak számított méreteivel. Az Octavia azóta is különleges modell, árával alsó-középkategóriás, méreteivel azonban ma már teljes mértékben az egy méretosztállyal nagyobb, középkategóriás vetélytársakkal mérkőzhet. És mérkőzik is sikeresen, hiszen a hazai piacon is a legkelendőbb, de egyébként a Skodának is a legnépszerűbb modellje, a megjelenése óta eltelt 17 évben önmagában a márka eladásainak 38 százalékát teszi ki.
Hirdetés

Büszkék is rá a gyáriak, s a márka elnöke, Prof. Dr. Winfried Vahland szavai szerint a négymilliomodik Octavia elkészülte jól mutatja a modell és egyben a márka sikerét. "A márka szíveként az Octavia tette azzá a Skodát, ami mára lett - egy nemzetközileg sikeres, a világ több mint 100 piacán jelenlévő autógyártó. A fejlődés természetesen az idén érkezett harmadik generációval sem áll meg, hiszen az Octavia ismét győzelemre született, ez a génjeiben van. A mostani minden idők legnagyobb, ugyanakkor legkönnyebb és a legbiztonságosabb, legpraktikusabb és legkomfortosabb, valamint leginkább környezetbarát Octaviája."

Gyártási darabszámok generációnkéntGyártási darabszámok gyáranként
Octavia I971 490Csehország, Mladá Boleslav2 239 978
Octavia I Combi470 636Csehország, Vrchlabí856 273
Octavia II1 607 875Kína639 654
Octavia II Combi881 191Oroszország120 130
Octavia III45 146India73 575
Octavia III Combi23 662Szlovákia46 944
Ukrajna23 446
Összesen4 000 000Összesen4 000 000

Az Octavia így nem csak a Skoda múltbeli legfontosabb modellje, hanem egyik legnagyobb jövőbeni reménysége is, a márka jelentős részben e modellnek köszönhetően várja azt, hogy 2018-ra évi 1,6 millió autót adjon el. Ezért jelent meg már rögtön idén tavasszal szinte egyszerre a már benzinesként és dízelként is tesztelt ötajtós, a Combi, a Combi 4x4 és nyáron a 248 km/órás tempóra is képes (minden idők leggyorsabb Octaviájának számító) Octavia RS.
A Csehországban két üzemben is készülő Octaviából nem meglepő módon a márka központjában, Mladá Boleslavban született meg a jubileumi modell. Annak érdekében, hogy mind több piacon és mind több Octavia kelhessen el, a sikerszéria ma már Kínában, Oroszországban, Indiában, s a szomszédos Szlovákiában és Ukrajnában is készül. Eddigi legkelendőbb szériája a második, annak ellenére is, hogy Tour utónévvel az első készült a legtovább.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?