Elkészült a világ első napelemes útja

Franciaországban épült az egy kilométeres napelemes út

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Két évig tesztjelleggel üzemeltetik Franciaország első napelemes útját, amelyet a napokban adott át a francia környezetvédelmi miniszter.

Nem szerény összegből, 5 millió euróból (azaz több mint 1,5 milliárd forintból) épült fel az első napelemes közút egy francia faluban, és a környezetvédelmi miniszter szívesen látna az egész országban mindenhol ilyet, ezer kilométerenként legalább 1 kilométernyit. Szerény célnak tűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy az ország úthálózata egymillió kilométer, akkor már ez is 1000 kilométeres napelemes utat jelentene.
Hirdetés
A koncepciónak persze máris vannak támadói, akik szerint nem elég gazdaságos ez a megoldás, illetve még nincsenek vele tapasztalatok. Pedig Hollandiában már épült napelemes kerékpárútszakasz - 70 méter hosszan - 3 millió euróért, ami valószínűleg soha nem térül meg. A francia próbálkozás is kérdéses, hiszen a sík felületre épített napelemek akár harmadával kevesebb energiát képesek termelni, mint a megfelelő szögben, például háztetőkre telepített társaik. Ennek ellenére a tengerentúlon is akadnak hívei a napelemes útnak, igaz ott egyéb előnyeit is említik. Hiszen - mint az alábbi videóban is látható - fűthető és világító panelekkel a téli jegesedést is megszüntetnék és biztonsági funkciót is kapna, például az úton lévő akadályok jelzésével.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?