Elkészültek a kínai BYD elektromos autóbuszai Komáromban

Újabb elektromos autóbuszok készültek hazánkban, a kínai BYD komáromi gyárában

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem a BYD az első gyártó, aki elektromos autóbuszt épít hazánkban, ám komáromi üzeme évi 400 busz gyártását ígéri.


Míg Budapesten (jelenleg) az evopro által fejlesztett és épített elektromos autóbuszok járnak, a BYD tavaly építeni kezdett komáromi üzemében e hónapban készült el az első két elektromos autóbusza. Utóbbi nem hazai fejlesztés, a 6,2 milliárd forintos beruházással és 925 millió forintos állami támogatással épített, áprilisban megnyílt üzemben csupán az a karosszériaépítés és az összeszerelés folyik, de így is 300 embernek ad majd munkát.
Hirdetés
Az első járművek az MTI információi szerint 12 méter hosszú, szóló városi autóbuszok, melyeket Európa járműkiállításain mutatnak be. A gyárban jelenleg 98 állandó munkavállaló dolgozik A BYD komáromi telephelyén kezdetben városi és távolsági közlekedésre szánt elektromos buszokat szerelnek össze, európai megrendelésekre. A kész buszok mellett az angol ADL-lel együttműködésben gyártott autóbuszok vázszerkezeteit is itt hegeszthetik össze. A tervek szerint szintén Komáromban állítanák elő a közelmúltban bejelentett franciaországi BYD gyár részére készített buszalvázakat, valamint később elektromos villástargoncákat és könnyű haszonjárműveket is összeszerelhetnek a gyárban.
A BYD Company Ltd. piacvezető multinacionális csúcstechnológiai vállalat, amelynek központja a kínai Sencsenben található. 1995-ös alapítása óta a társaság jelentős tudásra tett szert az akkumulátorok gyártásában. A világ több mint 50 országában és régiójában van jelen megújuló energiára épülő megoldásaival. A 22 éve alapított cég az elmúlt években komoly terjeszkedéseket hajtott végre, Komárom mellett összeszerelő üzemet nyitott az Egyesült Államokban, emellett vegyesvállalatot alapított a Daimlerrel a Denza prémium elektromos autó-márka fejlesztése és piaci bevezetése érdekében.
A BYD elektromos buszaival működik a nulla károsanyag-kibocsátású buszok legnagyobb flottája az amszterdami Schiphol repülőtéren, és a világ legnagyobb városi villanybusz-flottája London utcáin. A BYD részvényeit a Hongkongi Értéktőzsdén és a Sencseni Értéktőzsdén jegyzik, a társaság összesen 220 ezer embert foglalkoztat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?