Elmarad a Forma 1-es kínai nagydíj

A koronavírus fertőzés lehetőségének nem akarják kitenni a csapatokat, és a szurkolókat sem

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A koronavírus nem csak az emberek, de a tömegrendezvények körében is szedi áldozatait. Most az április 14-re tervezett Forma 1-es kínai nagydíjat kell elhalasztani vagy akár teljesen törölni is a versenynaptárból.

A Forma 1 vezetése szerdán úgy döntött, hogy elhalasztja az áprilisra tervezett kínai versenyt, az országban gyorsan terjedő koronavírus fertőzés miatt. A kór eddig 1100 áldozatot követelt csak Kínában, így a szervezők inkább nem kockáztatnak és ők maguk kérték a halasztást.
A 2020-as év rekord lehet a sorozat történetében. Eddig még soha nem rendeztek 22 futamot egy évben, de ha egy későbbi időpontban sem sikerül megrendezni a kínai versenyt, akkor „csupán” 21 futamon tudnak majd rajthoz állni a pilóták. A jelenlegi döntés nem jelenti, hogy az év hátralévő részében ne rendeznék meg a versenyt, de ez nagyban függ a járvány alakulásától. A fertőzöttek számáról szóló híradások napról-napra változnak, ezért folyamatosan mérlegelni kell a helyzetet.
Hirdetés
A kínai verseny 2004 óta stabil pontja a Forma 1 naptárának és igen fontos helyszín gazdasági szempontból is az autógyártóknak és szponzorjaiknak egyaránt. Ráadásul a Forma 1 egyik legfőbb bevételi forrása a rendezők által fizetett díj, ami több millió dollár versenyenként. Utoljára 2011-ben, a bahreini versenyhétvégét kellett törölni az országban kialakult vallási hátterű felkelések miatt, de a rendezési jogdíjat a szigetország így is kifizette. A halasztás miatt viszont kialakult egy 4 hetes szünet az új vietnámi és a versenynaptárba idén visszatérő holland futamok között. Chase Carey, a Forma 1 vezetője ugyanakkor elmondta, hogy minden lehetőséget gondosan megvizsgálnak, de ha le kell mondani a futamot, akkor megteszik és örülnek a többi 21 versenynek.
Nem a Forma 1 az egyetlen versenysorozat, amely törölte a kínai rendezvényét. Ugyanígy tettek egy sor más eseménnyel is, az olimpiai foci kvalifikációtól kezdve egészen a golf bajnokságig. A 2020-as nyári olimpia július 24-én veszi kezdetét Tokióban és a szervezők eddig többször kijelentették, hogy nem fogják sem törölni sem elhalasztani a játékokat. A kvalifikációk viszont most kissé furcsák, mivel a kínai sportolók nem utazhatnak az országon kívülre.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?