Előre menekül a BYD? Újabb gyárat építhetnek Európában

Magyarország után még egy üzemet húzhat fel csillagászati összegért Európában a BYD

A szegedi üzem után újabb európai országban nyithat gyárat a BYD, ez pedig segíthet a kínai gyártónak alacsonyan tartani az autók árát az EU extra vámja ellenére. Mutatjuk a pontos helyszínt!

Egybehangzó értesülések szerint megszületett a megállapodás, újabb BYD üzem létesül Európában. Mint ismeretes, a kínaiak az első gyárukat éppen Magyarországon, Szeged mellett építik, a következőt pedig Törökországban húzhatják fel, méghozzá Manisa tartományban, az Égei-tengerhez közel. A török sajtó szerint a beruházás 1 milliárd euróból (mai árfolyamon körülbelül 395 milliárd forintból) valósulhat meg. Helyi, nevük elhallgatását kérő tisztségviselők már azt is tényként közölték, hogy a megállapodást maga Recep Tayyip Erdogan török elnök fogja bejelenteni egy ünnepség keretében. Az információkat egyelőre sem a BYD, sem a kormányzat nem kommentálta.
Hirdetés
A török beruházás egy újabb lépés lehet a BYD-nak az autóárak féken tartásában, hiszen az innen érkező járművek mentesülhetnek a Európai Unió által kiszabott "büntetővám" alól, amelyet a márka esetében 17,4 százalékban állapítottak meg, így a meglévő adóval együtt 27,4 százalékot kell befizetnie a kínaiaknak minden behozott jármű után. Törökország nem csak az olcsó munkaerő miatt lehet vonzó a kínai gigavállalatnak. A 90 millió főt számláló országban az autóeladások 7,5 százalékát tették ki a villanyautók, így akár az ottani piacon is komoly átrendeződés jöhet. Ráadásul az Erdogan vezette kormányzat néhány napja közölte, hogy visszalép a korábban bejelentett, az Európai Unióénál is szigorúbb tervezettől, és nem vet ki 40 százalékos vámot a Kínából importált járművekre. A bejelentés után Hszi Csin-ping kínai elnök és Erdogan török kormányfő személyesen is tárgyalt egymással a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) találkozóján a kazahsztáni Asztanában.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?