Eltűnik a legerősebb Mercedes SL, hamarosan új generációt jöhet

AMG kivitel nélkül marad a Mercedes SL

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tovább szűkül a Mercedes SL modellválasztéka, Amerikában és Európában immár hivatalos sportmodell nélkül lép át az új évtizedbe a koros kabrió.

Több mint fél évszázados múltra tekint vissza a Mercedes SL sorozata. A szuper könnyű (SL: Super Leicht) sportkocsi első felvonása még 1954-ben került piacra, amellyel a Mercedes igazán maradandót alkotott, mivel a „sirályszárnyas” 300 SL legendássá vált. A zárt kivitel mellett kabrió is készült a 300 SL-ből, ám hibába készült több a szellős verzióból (1858 db), mégis a különleges ajtókkal szerelt zárt kivitel vált inkább ismertté. Ugyanebben az időszakban kínálták a hasonló külsővel megáldott 190 SL-t is, az olcsóbb, 1,9 literes motorral szerelt vászontetősből 25 ezer példány talált gazdára. Az elmúlt 65 évben megszakítás nélkül jöttek az újabb és újabb generációk, legutoljára 2012-ben került a szalonokba friss generáció.
Hirdetés
Az R231 kóddal futó hatodik generáció története végéhez közeledik. Tavaly került ki a kínálatból az abszolút csúcsot jelentő, hatliteres V12-es motorral szerelt SL 65 AMG, most pedig a kisebb, V8-as hajtotta SL 63 AMG is búcsúzik. A szigorodó normák miatt Európában már egy ideje a kisebb AMG verziót sem kapni, most viszont már az amerikai piacról is eltűnik az V8-as sportmodell. A hatodik generáció legjobb évében 7 ezer példány, tavaly viszont már csak 2 ezer darab kelt el a csillagos kabrióból az USA piacán, de persze ez még nem jelenti a modell eltűnését. A jövő évnek két kivétellel vág neki a sportmodell: a 32 millió forintos alapárért cserébe SL 400 felirat és egy V6-os háromliteres motor jár (367 LE), az erősebb verzió 4,7 literes V8-ast kap (455 LE), amit SL 500 néven kell keresni. A következő generációs Mercedes SL várhatóan 2021-ben debütál, az ígéretek szerint a friss típus 300 SL ihletésű lesz. A pletykák szerint a fejlesztésben az AMG is részt vesz, a mostani kétüléses felépítés helyett praktikusabb, 2+2 főnek helyet adó kabinnal jöhet az új SL, ami így akár az S-osztály kupé és kabrió modelljeit nyugdíjazhatja.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?